Путин готов да преговаря, търси гаранции за сигурност

Украйна е само част от проблема, казал премиерът, цитиран от Дмитрий Песков

Путин готов да преговаря, търси гаранции за сигурност | StandartNews.com

Руският държавен глава Владимир Путин е готов да преговаря за гаранции за стабилност. Това обяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е казал пред Фредерик Плейтген от Си Ен Ен, че руският президент Владимир Путин е "готов да преговаря", като заявил, че кризата в Украйна е само част от опасенията за сигурността на Русия.

„Първо, президентът Путин винаги е настоявал за преговори и дипломация“, казва Песков. „И всъщност той постави въпроса за гаранциите за сигурност на Руската федерация, а Украйна е само част от проблема. Тя е част от по-големия проблем с гаранциите за сигурност на Русия и президентът Путин е готов да преговаря", заявил Песков.

По думите му, президентът винаги е подкрепял дипломацията. Песков припомни, че Путин е настоял за преговори за стабилност.

По-рано министърът на външните работи на руската федерация Сергей Лавров допусна възможността да се договори с НАТО за гаранциите по сигурността в Европа, заявявайки, че "винаги има шанс". По време на тази среща Владимир Путин е одобрил текста на отговора МВнР на Русия за НАТО и ЕС. По думите на Лавров проектът на писмената реакция е 10 страници. 

По-рано Лондон отбеляза, че ще използва всички средства на дипломацията за деексалация.  До момента Москва категорично отрича всички обвинения за агресивен план спрямо Украйна. 

Очаква се допълнителен кръг от преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай