Първи случай на бебе, родено с антитела

Майката, здравен работник, е поучила първата доза от ваксината

Първи случай на бебе, родено с антитела | StandartNews.com

Жена в Южна Флорида, която е получила една доза от ваксина срещу коронавриуса по време на бременността, наскоро е родила бебе с антитела срещу коронавируса. Това е първият известен случай в света, обявиха двама педиатри, пише "Гардиън".

Лекарите представиха откритията си в medRxiv - онлайн услуга за разпространение на изследвания, които все още не са публикувани в журнали.

Доктор Пол Гилбърт и доктор Чат Ръдник съобщиха, че майката, здравен работник, е поучила първата доза от ваксината на Moderna през януари 2021 г. на 36-та седмица от бременността. Три седмици по-късно жената е родила здраво момиченце. Изследователите са анализирали кръвни проби от пъпната връв на бебето и са засекли антитела при раждането. Според тях има потенциал за защита и намаляване на риска от заразяване с Sars-CoV-2 при ваксиниране на родилката.

"Доколкото ни е известно, това е първият случай в света, при който новородено е с антитела след ваксинация", обяви Гилбърт пред местна медия.

"Тествахме пъпната връв на бебето, за да видим дали антителата в майката се предават на бебето, което сме виждали да се случва с други ваксини, поставени по време на бременността", каза още той.

Но в изследването се посочва ясно, че са необходими допълнителни изследвания дали новородените са защитени с тези антитела.

По-рано бе съобщено за проучване в Израел, което показва, че ваксинираните бременни жени предават антителата на новородените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай