Провал! Пентагонът изнемогва пред Китай

Отмени се тестът на ново оръжие

Провал! Пентагонът изнемогва пред Китай | StandartNews.com

Тестът на първото американско хиперзвуково устройство бе отменен от министерството на отбраната на САЩ, съобщава Bloomberg, като допълва, че случилото се може да бъде тълкувано като неуспех на фона на усилията на военните на Вашингтон да настигнат Китай в надпреварата.

"Планирахме да проведем полетен тест в базата на космическите сили "Кейп Канаверал“, Флорида, за да информираме за нашето развитие на хиперзвукова технология, но в резултат на проверките преди полета тестът не се състоя“, поясниха пред агенцита от Пентагона.  

Причините за отмяна на теста на оръжието не са уточнени. Решението обаче повдига въпроси относно графика на програмата и дали армията на САЩ е в състояние да изпълни целта си да обяви създаването на оръжието до изтичането на предварително зададения срок – 30 септември.

Агенцията за разузнаване на отбраната на САЩ заяви през март, че Китай е лидер в разработването на хиперзвукови оръжия, които летят бързо и ниско и да носят ядрени бойни глави.

В изявлението се добавя, че дори и без летателния тест, "отделът е успял успешно да събере данни за производителността на наземния хардуер и софтуер, които ще информират за продължаващия напредък към въвеждането на нападателни хиперзвукови оръжия“.

Миналия месец от Пентагона заявиха пред репортери, че тестът, който трябваше да се състои в сряда, ще бъде "най-важният“, тъй като ще бъде "оценка от край до край“ на системата.

Lockheed Martin Corp. е главен изпълнител на проекта, припомня Bloomberg., пише Vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай