Процесът срещу Хосни Мубарак беше отложен отново

Процесът срещу Хосни Мубарак беше отложен отново | StandartNews.com

Кайро. Семействата на египтяните, убити при протестите, които свалиха от власт Хосни Мубарак, реагираха остро в съда в събота, когато съдията забрани на адвокатите им да участват в делото.

Въпреки, че много египтяни са загубили интерес към делата, заведени срещу бившия президент за потисничеството и корупцията по време на неговите 30 години на власт, роднините на загиналите в репресиите в началото на 2011 г. са все по-нетърпеливи да се стигне до крайно решение на процеса.

Мубарак, бившият вътрешен министър и други висши помощници са отново подсъдими за съучастие в убийството на повече от 800 протестиращи, след като успешно обжалваха присъдите, постановени преди една година. Сред присъстващите на подсъдимата скамейка, с обвинения в корупция, са синовете на Мубарак Алаа и Гамал.

Председателстващият съдия постанови, че не би позволил адвокатите на семействата - гражданските ищци - да участват в бъдещите сесии по процеса. Както е често срещана практика в Египет, те са участвали в разпити и са проверявали показания, давани пред съда.

Адвокатите на роднините заявиха, че ще се опитат да оспорят това решение.

Мубарак и неговият министър на вътрешните работи Хабиб ел-Адли бяха осъдени на доживотен затвор през юни миналата година, но обжалваха присъдата заради оплаквания за качеството на доказателствата. Повторният процес започна преди месец.

Според вестник Al-Ahram, по време на заседанието са избухнали сблъсъци между роднини на загиналите и привърженици на Мубарак пред сградата на съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай