Протестите на жълтите жилетки взеха още 2 жертви

Полицаи и демонстранти се биха на "Шан-з-Елизе".

Протестите на жълтите жилетки взеха още 2 жертви | StandartNews.com

Протестите на жълтите жилетки във Франция взеха още две жертви, предадоха световните агенции. Белгийски шофьор е загинал заради след като се е ударил в камион, който е намалил рязко скоростта заради пътна блокада от протестиращи , съобщи АФП. Инцидентът се е случил в района на Еркелин в Белгия, близо до границата с Франция на кръстопът между пътищата N40 и N54 "след блокада във Франция, предизвикана от" жълтите жилетки ", съобщиха властите в Северна Франция.

При друг инцидент 44-годишна жена е загинала в района на френския град Соасон, отново заради пътна блокада от протестиращи, съобщава France info. Това е седми смъртен случай, свързан с протестите на "жълтите жилетки" във Франция, започнали на 17 ноември тази година, пише dir.bg.

Франция днес е отново блокирана за пети пореден уикенд от протеста на "жълтите жилетки" въпреки обявените през седмицата икономически мерки от президента Еманюел Макрон и атентата в Страсбург във вторник. Мерките за сигурност са същите като миналата седмица, 89 000 полицаи охраняват страната.

Снимка: АР/БТА

 

Според френските власти около 16000 "жълти жилетки" са излезли на протест из страната до този момент. Досега десетки са задържани от полицията.

Няколко хиляди "жълти жилетки" протестират в Париж. Около 8000 полицаи и 14 бронетранспортьора модел VBRG на френската жандармерия са разположени в Париж заради протестите.

На бул. "Шанз Елизе" протестиращите изградиха жива пирамида, а пред Операта близо 1000 души, притихнаха в минута мълчание за жертвите на атентата в Страсбург във вторник. В редиците се забелязват синдикални лидери и политици от крайната левица, невинаги посрещани с одобрение от протестиращите.  Между демонстрантите и полицията избухнаха сблъсъци на някои места, основно в района булевард "Шан-з-Елизе". Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат групи протестиращи от страничните улици на главния булевард.

 

 

Снимка: АР/БТА

Много от демонстрантите повтарят исканията за референдум за граждански инициативи. Полицията е задържала 85 души, 46 са останали в ареста - значително по-малко от миналата събота по същото време, и досега рядко прибягва до сълзотворен газ.

 

Снимка: АР/БТА

 

Големите магазини в центъра този път са отворени. Търговският сектор понесе големи загуби от протестите, според изчислнията между 5000 и 10000 сезонни работни места предимно в магазините за мода не са били заети.

Ако демонстрациите са значително по-малобройни отпреди, обществената подкрепа се оказва трайна: според проучванията около 3/4 одобряват това протестно движение. Затворени са около 40 парижки метростанции, не работят и някои музеи, но Айфеловата кула и Триумфалната арка този път приемат посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай