Протести срещу изсичането на дървета в Турция

Един е задържан при безредиците по време на изкореняването на дърветата

Протести срещу изсичането на дървета в Турция | StandartNews.com

Анкара. Представители на университета „Близък изток" организираха протестна акция срещу изсичането на дървета на територията на учебното им заведение. Вчера към нея се включиха много граждани, както и депутати от опозиционната народно републиканска партия в страната. Това съобщава БНР.

Оказва се, че преподавателското дружество в университета е инициатор на демонстрациите. То смята, че общината неправомерно е навлязла в територията на университета и е унищожила много дървета вчера.

Дърветата в района на университета са застрашени от построяването на автомобилен път на тяхно място. В тази връзка общината изпратиха машини на мястото още преди съдът да се произнесе по проекта за строителството. Това разгневи протестиращите.

Сблъсъци и побой с пръти между протестиращи и работниците, които изкореняваха дърветата, имаше в района. Полицията атакува демонстрантите със сълзотворен газ и звукови бомби, за да ги разтърве. Един човек е арестуван при безредиците.

Много от активистите засадиха фиданки на мястото на изкоренените дървета в университетския парк. По този начин те се противопоставиха на разпорежданията на полицията. След това протестиращите се прибраха в студентско общежитие, а полицията продължи да охранява района.

Протестите в университета приличат на антиправителствените протести за парка Гези в Истанбул, които обхванаха голяма част от страната. Това заяви вицепремиерът Бюлент Арънч. Той обаче защити действията на общината и увери, че тя е в правото си да осигурен терен, щом има необходимост за него. Арънч сподели, че най-вероятно конфликтът ще бъде решен скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай