Протасевич към пилотите: Не кацайте, ще ме убият!

Пасажер публикува разказа си в Инстаграм

Протасевич към пилотите: Не кацайте, ще ме убият! | StandartNews.com

Един от пътниците на самолета на Ryanair, отклонен от властите в Молдова, разказва какво се е случило на борда в Инстаграм. Опозиционерът Роман Протасевич, който е създател и главен редактор на  NEXTA и беше задържан в Минск, се е опитал да убеди пилотите да откажат да кацнат, след като е било докладвано за бомба на борда.

Според момичето-пасажер, веднага след решението за кацане, опозиционерът се приближил до членовете на екипажа и казал: „Не го правете. Ще ме убият, аз съм бежанец. " В отговор пилотите са заявили, че са длъжни да направят това, тъй като авиокомпанията е обвързана с международни споразумения.

Тя е публикувала и снимка, направена в очакване на отпътуване от Минск. На нея се вижда мъж в униформа, който следва пътници. Снимката е придружена от надписа: „С нас се отнасяха като със затворници“.

На 23 май самолет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс направи аварийно кацане в Минск след съобщение за бомба от летището в Минск. За ескорт на самолета беше издигнат изтребител МиГ-29 на белоруските военновъздушни сили. Веднага след кацането белоруските сили за сигурност задържаха създателя и главен редактор на канала NEXTA Telegram Роман Протасевич, който беше на борда.

Той е обвинен в създаване на екстремистка група и призоваване към безредици след президентските избори през август 2020 г. Протасевич забеляза, че го следват още преди заминаването му от летището в Атина. Той може да получи до 15 години затвор. На борда на самолета не са открити взривни устройства, пише Лента ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай