Промени в правата на турската армия

Промени в правата на турската армия | StandartNews.com

Анкара. Турският парламент прие късно снощи предложените от правителството промени на закони, касаещи турските въоръжени сили, включително и на прословутия член 35 от Устава за вътрешната служба в турската армия, даващ правна обосновка и възможност за извършване на военни преврати, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. Точно член 35 привлече най-силно вниманието на депутатите и най-ожесточените и продължителни дебати бяха именно върху предлагането промени. В текста досега се казваше, че "задължение на армията е да пази и защитава Република Турция".Новото определение за правата на армията e, че нейно задължение е "да пази турския народ от външни заплахи".

Партията на националистическото движение се обяви против промените с принципния аргумент, че въобще не може да има правна легитимност за какъвто и да е преврат, а привържениците на промените в Устава за вътрешна служба в турската армия всъщност защитават легитимността на осъществяваните в страната преврати. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия от своя страна и заяви, че тези промени е трябвало да бъдат приети отдавна, за да не се дава възможност за извършване на военни преврати.

Премиерът на страната Реджеп Тайип Ердоган силно намали влиянието на армията чрез поредица от реформи. Турската армия, която се смята за гарант на светската система в Турция, свали от власт четири правителства в периода от 1960 до 1997 г.


Предефинирането дойде след мащабните антиправителствени протести в страната през юни, за които Ердоган посочи, че са "конспирация" срещу демократично избраното правителство, припомня АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай