Петък,

Прогнози. Чака ли ни температурен ад през годината

От: Редактор -
5701
Прогнози. Чака ли ни температурен ад през годината
A
A
A

Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през 2023 г. или 2024 г. заради изменението на климата и очакваното завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо, съобщава "Ройтерс".

Според климатолозите след три години на климатичната фаза Ла Ниня в Тихия океан, която обикновено понижава леко температурите в световен мащаб, по-късно тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо - по-топлия аналог.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, вследствие на което температурата на повърхността на океана се покачва.

"Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури в световен мащаб. Все още не е известно дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г., но според мен е много вероятно", заяви Карло Буонтемпо, директор на Програмата "Коперник" на ЕС в областта на изменението на климата.

По негови думи климатичните модели предполагат връщане към условията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и възможността за развитие на силен Ел Ниньо към края на годината.

Най-горещата година в света досега беше 2016 г., като тя съвпадна със силната фаза на Ел Ниньо. Изменението на климата обаче е подхранвало екстремни температури дори в години без това явление.

Последните осем години бяха най-горещите в света и са показателни за по-дългосрочната тенденция на затопляне, предизвикана от емисиите на парникови газове.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията