Професор с шокиращи думи за трусовете в Турция, нови данни

Говори директорът на Центъра за изследвания на земетресенията към Университета "Докуз Ейлюл"

Професор с шокиращи думи за трусовете в Турция, нови данни | StandartNews.com

Земетресенията в Кахраманмараш са явление без аналог в световен мащаб и са вероятно най-големите, случили се през последните 500 години. Това мнение изрази проф. д-р Хасан Сьозбилир, директор на Центъра за изследвания на земетресенията към Университета "Докуз Ейлюл" в Измир, пред участниците в научна конференция в Истанбул, предава БТА. 

Ученият разказа, че съвместно с други експерти от университетите в Елязъг, Сивас, Ескишехир и Афионкарахисар ("Афион Коджатепе") и екипи на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) и Съвета за научни и технически изследвания на Турция (ТЮБИТАК) са направили проучвания на разломите в поразените зони при разрушителните земетресения, които разтърсиха Югоизточна Турция в периода 6-20 февруари т.г. Най-големите два труса бяха с магнитуд 7,7 и 7,6 и станаха на 6 февруари в турския южен окръг Кахраманмараш. 

"При първото земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер се счупват сегменти по разлома, наречен Нарлъ, както и по разломите Аманос-Пазарджък и Еркенек. Девет часа по-късно (при второто земетресение на 6 февруари) се счупват сегменти по намиращите се по на север разломи Чардак и Доганшехир, които произвеждат земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер.

А на 20 февруари разломът Антакия произвежда земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер. За 15 дни фактически има счупвания на сегменти в 7 разлома", обясни проф. Сьозбилир.

По думите му това е явление, което няма аналог в света и вероятно се случва за пръв път.

"На фона на проучванията може да заключим, че земетресенията миналия месец с епицентър Кахраманмараш са най-големите за последните пет века”, добави той.

Според учения в Турция са регистрирани общо 485 разлома, от които значителна част са по линията на Северноанадолския, Източноанадолския и Западноанадолския разлом. Останалите са разпръснати.

“Проучваме миналото на разломните линии, за да съберем необходимата информация за състоянието им, кога и къде може да се случи счупване на сегменти, които имат потенциала да произведат силни земетресения. Към момента се очаква появата на активност в 285 разломни линии, поради което трябва да бъдат изследвани възможно най-скоро", посочи той.

След земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в градовете Пазарджък и Елбистан, окръг Кахраманмараш, някои точки на земната повърхност трайно са се преместили с до седем метра, бе съобщено още на конференцията.  

Над 45 хиляди души загинаха в земетресенията миналия месец само в Турция, а още хиляди жертви има и в съседна Сирия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай