Продължават албанските протести в Македония

Продължават албанските протести в Македония | StandartNews.com

Скопие. Най-малко двама албанци са ранени при сблъсъците в неделя в македонския град Тетово.

Полицията се е отказала да използва сила срещу протестиращите албанци, за да предотврати увеличаването на броя на пострадалите, предаде БГНЕС.

Малко след 14.00 часа местно време в няколко града на съседна Македония започнаха нови протести на етническите албанци. Това е вторият ден на протести срещу доживотните присъди на шестима етнически албанци признати за виновни за убийството на петима македонци преди Великден през април 2012 година край Смилковското езеро, недалеч от Скопие. Четирима от тях бяха младежи.

В петък в Скопие се стигна до жестоки сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. Няколко десетки души бяха ранени, а шестима бяха задържани. Сред пострадалите имаше и служители на реда.

В нелдя албанци, само мъже протестират в Скопие, Тетово, Струга, Кичево и Гостивар. За разлика от петък днес те развяват само албански знамена и скандират "УЧК" - Армия за освобождение. В петък те носеха и зелени знамена с арабски надписи и скандираха "Аллах Акбар" - Аллах е велик. Част от демонстрантите скандират срещу правителството и Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. Протестиращите скандират и срещу лидера на ДСИ - "Али ти си предател".

Властите в Прищина и Тирана осъдиха насилието от петък и използването на религиозни елементи по време на протестите. В петък вечерта в обща декларация посланиците на ОССЕ, ЕК и САЩ призоваха за успокояване на страстите и осъдиха насилието.

Управляващата партия на премиера Груевски ВМРО-ДПМНЕ в специална декларация съобщи, че не се меси в работата на съда и, че виновниците не трябва да се делят на етнически и религиозен признак.

В петък бяха изпотрошени и прозорците на съда, където се гледаше делото. Тълпата скандираше "Аллах Акбар" и развяваше зелени знамена на арабски език.

"Албанското правителство подкрепя протестите и недоволството, но не и религиозния елемент в тях", пише "Експрес".

"Проблемите на албанците в Македония са от етническо и политическо естество. Тук няма религиозен проблем. Издигането на религиозни знамена създава конфузия и обърканост". Това е казал висш представител от албанското правителство.

Подобен коментар бе направен и от косовското правителство, пише изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай