Проблем! Как влизаме в UK от 1 октомври

Тогава изтича гратисния период

Проблем! Как влизаме в UK от 1 октомври | StandartNews.com

На 1 октомври изтича гратисния период, по време на който българите и другите граждани на страни членки на ЕС могат да влизат във Великобритания с лична карта. От тази дата влизането на територията на Обединеното кралство ще става само с международен паспорт, чиято валидност обхваща целия период на престой в страната.

Правителственият сайт на Великобритания уточнява, че изключение от това изискване се допуска само за тези, които са регистрирани по Схемата за уседналост на ЕС (EU Settlement Scheme) или изчакват получаване на статут. Те ще могат да използват само лична карта за достъп до Великобритания поне до края на 2025 г.

Гражданите на ЕС все още ще могат да посещават Великобритания за туризъм или кратки пътувания, без да се изисква да представят виза.

Достъпът до страната за тези, които са на бизнес пътувания, също остава безвизов. Те могат да посещават срещи, конференции и професионални събития, като в рамките на шест месеца имат право да влизат неколкократно във Великобритания, но нямат право да работят за британски работодател, да работят като самонаети лица, да посещават стажове или да продават стоки директно на клиенти на територията на страната.

Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19, при пътуване до Великобритания остава в сила изискването за попълване на PLF (Passenger Locator Form) и за представяне на отрицателен PCR тест, съобщава Монитор..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай