Призиви и сблъсъци след мирния план на Порошенко

Призиви и сблъсъци след мирния план на Порошенко | StandartNews.com

Обама, Меркел и Оланд искат нови мерки срещу Русия

Киев. Часове след като украинският президент Петро Порошенко обяви прекратяване на огъня срещу проруските военни и представи мирен план за решаване с кризата, Европейският съюз призова Русия да подкрепи действията на Порошенко.

"Приветстваме обявеното от президента Порошенко прекратяване на огъня и плана му от 15 пункта за мирно урегулиране на кризата на изток в Украйна. Високо оценяваме усилията на Порошенко и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност", се казва в изявление на представителя по външната политика на Съюза Катрин Аштън.

"Всички страни трябва да следват условията на мирния план и активно да подпомагат реализирането му. Специално призоваваме Русия да използва цялото си влияние, за да бъде подкрепен плана публично и с конкретни действия. Външните министри на ЕС очакват в понеделник в Люксембург външния министър на Украйна Павел Климкин да представи плана", се допълва в съобщението.

Мирният план на Порошенко предвижда 15 стъпки, сред които гарантиране на всички участници в преговорите, освобождаване от отговорност на тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, както и освобождаване на всички заложници. Порошенко обяви и прекратяване на огъня до 27 юни.

Планът обаче не се понрави на Москва, като пресслужбата на Кремъл обяви, че на първо четене повече приличал на ултиматум.

Освен всичко президентът на САЩ Барак Обама е разговорял по телефона през тази нощ с германския канцлер Ангела Меркел и с френския държавен глава Франсоа Оланд за ситуацията в Украйна.

Дипломатите са единодушни, че срещу Русия трябва да бъдат предприети нови мерки, ако Москва не направи стъпки за деескалация на напрежението в югоизточните райони на Украйна.

Междувременно повече от 80 души от граничните власти от Украйна са преминали в Русия след нападение срещу украинския пропускателен пункт "Изварино". Двама души са ранени, съобщи ръководителят на граничното управление на Федералната служба за сигурност Василий Малаев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той добави, че няма пострадали сред сътрудниците на руския пункт и мирните жители. От руска страна са предприети "допълнителни мерки за укрепване на границата".

Групи на полицията в редица райони на Ростовска област обаче са вдигнати по тревога поради интензивна стрелба в близките украински територии, съобщи пресслужбата на областното управление на руското министерство на вътрешните работи.

В петък при минометен обстрел пострада руски митничар на граничен пункт "Новошахтинск". Украинското външно министерство обяви, че е започнало разследване на инцидента със стрелбата на руско-украинската граница.

В същото време стана ясно, че секретариатът на ООН не е получавал призив от Върховния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) с молба да й се признае суверенитет, потвърди говорителят на световната организация Фархан Хак.

По думите му, до ООН не е стигал и аналогичен призив от Луганската народна република, за който бе обявено на 19 май. Както уточни говорителят, кореспонденцията на генералния секретар на ООН предполага определена процедура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай