Порошенко разказа плана си на Путин

Порошенко разказа плана си на Путин | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Петро Порошенко обяви амбициозен мирен план за Източна Украйна, който включва разоръжаване и децентрализация на властта, съобщи АФП. Планът ще влезе в сила, щом бъде издадена заповед за едностранно прекратяване на огъня. Засега такава не е давана, уточняват световните агенции.

Докато в източните региони се водят усилени боеве, обявяването на този план от 14 точки става след втория телефонен разговор за тази седмица между Порошенко и ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Двамата разговаряха няколко часа в четвъртък през нощта.

Сепаратисткото бунтовническо движение в промишления регион Донбас, което даде най-малко 365 жертви от април, заплашва целостта на Украйна - бивша съветска република, която се очаква да подпише исторически договор за асоцииране с ЕС на 27 юни.

Планът на украинския президент, съобщен по местна украинска телевизия, съдържа политически и икономически мерки, както и мерки в областта на сигурността в източните региони на Украйна. На първо място в него се говори за гаранции за сигурността на участниците в преговорите. Предвидено е също амнистия за тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, освобождаване на заложници и създаване на буферна 10-километрова зона по границата между Украйна и Русия. Не е ясно обаче дали предложената демилитаризирана ничия земя ще бъде от украинската страна от границата или част от нея ще бъде от руската страна. Не е ясно и какъв ще бъде статутът на хората, живеещи в граничните райони, посочи Ройтерс.

Планът разпорежда също, без повече уточнения, разоръжаване на опълченците, които обаче намекнаха, че няма да направят това, прекратяване на незаконната окупация на сгради на регионалната администрация в Донецк и Луганск, контролирани от проруските активисти, бързо организиране на местни избори и програма за създаване на работни места в региона. В плана също така се споменава и за коридор, по който руските и украински наемници да се изтеглят, както и за защита на руския език посредством изменения в конституцията.

Манипулират с видеоигра за "танково нашествие"

Украинският тв канал 1+1 показа кадри от видеоигра като доказателство за настъпването на руската армия в Донецк, съобщи сайтът Кореспондент.net. На кадрите се виждали учения, направени от фенове на популярната онлайн игра World of Tanks. Върху танковете дори се забелязвало логото WoT. От тв канала казали, че това са танкове от руски полигон, но на надписа под видеото пишело, че кадрите са от Донецка област. Авторът на използваното видео Сергей Капетян веднага охули украинските журналисти. "Боже, какви дебили са те. Взеха ми част от видеото за танка Т-72, направиха сюжет и я вижте - танкове атакуват Донецк! Нямат нито срам, нито съвест, нито капка акъл в големите си тикви", написа Капетян във Фейсбук.

В същото време щабът на националната защита на Днепропетровска област съобщи пред агенция Интерфакс, че при сражение край Красный Лиман (Донецка област) в нощта срещу петък са загинали 12 десантчици от въоръжените сили на Украйна. Ранените са 25. Край селцата Ямпол и Закотное пък украинските сили са дали 7 жертви и 30 ранени. Опълченците пък загубили 300 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай