Понеделник,

Притиснат ли е Ердоган? Пази се от грешна стъпка

От: Рачо Рачев -
6576
Притиснат ли е Ердоган? Пази се от грешна стъпка
A
A
A

Анкара води балансирана и внимателна политика във връзка с войната в Украйна, съобщи пред бТВ бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

В Турция днес ще се проведат преговори, които по думите на Димов, ще са важни, защото досегашните, в Беларус, са били по-скоро тактически.

По думите на Димов предложението на Турция за посредничество не е изненада, защото президентът Реджеп Тайип Ердоган поне от два месеца предлага това на Владимир Путин. И все пак Турция има да взима решения, някои от които може да са срещу Русия.

„Турция не се присъедини към санкциите, Турция не затвори въздушното си пространство. Което е вече против интересите на Русия е, затвори проливите. Между другото това става в рамките на компетенциите по силата на конвенцията от Монтрьо за регулиране на корабоплаването през проливната зона, където е предвидено, че по време такива извънредни ситуации, особено война, Турция има легитимното право да го направи, но това затваряне не се отразява толкова силно на Руската федерация“, каза Димов.

Според него Турция е зависима от източници от Русия, защото гледа да не направи грешна стъпка, за да не бъде спрян към нея примерно газ или петрол.

„Това е допълнителното продължение на тази двойствена позиция. Със сигурност Турция е изключително зависима преди всичко от руския газ и „Турски поток“ по дъното на Черно море. Също така Турция в икономически план също е много зависима от Русия заради големия брой руски туристи - над 6 милиона, а всъщност туризма в момента в една или друга степен спасява турската закъсалата икономика. Турция е зависима и по линия на строежа на атомна електроцентрала, която извършва Русия на нейна територия и също така по отношение на двустранната търговия, която е в твърде голям размер и тя няма как да се откаже от това нещо“, обясни бившият консул.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com