Четвъртък,

Притиснат ли е Ердоган? Пази се от грешна стъпка

От: Рачо Рачев -
6424
Притиснат ли е Ердоган? Пази се от грешна стъпка
A
A
A

Анкара води балансирана и внимателна политика във връзка с войната в Украйна, съобщи пред бТВ бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

В Турция днес ще се проведат преговори, които по думите на Димов, ще са важни, защото досегашните, в Беларус, са били по-скоро тактически.

По думите на Димов предложението на Турция за посредничество не е изненада, защото президентът Реджеп Тайип Ердоган поне от два месеца предлага това на Владимир Путин. И все пак Турция има да взима решения, някои от които може да са срещу Русия.

„Турция не се присъедини към санкциите, Турция не затвори въздушното си пространство. Което е вече против интересите на Русия е, затвори проливите. Между другото това става в рамките на компетенциите по силата на конвенцията от Монтрьо за регулиране на корабоплаването през проливната зона, където е предвидено, че по време такива извънредни ситуации, особено война, Турция има легитимното право да го направи, но това затваряне не се отразява толкова силно на Руската федерация“, каза Димов.

Според него Турция е зависима от източници от Русия, защото гледа да не направи грешна стъпка, за да не бъде спрян към нея примерно газ или петрол.

„Това е допълнителното продължение на тази двойствена позиция. Със сигурност Турция е изключително зависима преди всичко от руския газ и „Турски поток“ по дъното на Черно море. Също така Турция в икономически план също е много зависима от Русия заради големия брой руски туристи - над 6 милиона, а всъщност туризма в момента в една или друга степен спасява турската закъсалата икономика. Турция е зависима и по линия на строежа на атомна електроцентрала, която извършва Русия на нейна територия и също така по отношение на двустранната търговия, която е в твърде голям размер и тя няма как да се откаже от това нещо“, обясни бившият консул.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички