Сряда,

Принц Чарлз откри парламента, какво се случва с Елизабет ІІ

От: Рачо Рачев, сн. АП -
2272
Принц Чарлз откри парламента, какво се случва с Елизабет ІІ
A
A
A

Престолонаследникът принц Чарлз и синът му Уилям влязоха днес в централната роля при откриването на сесията на Камарата на общините, замествайки кралица Елизабет ІІ, предаде Ройтерс.

След като вчера бе решено, че 96-годишната кралица поради проблеми с придвижването няма да е в състояние да изпълни задължението си, 73-годишният Чарлз пристигна в Уестминстърския дворец, за да прочете законодателната програма на правителството.

През последните няколко години престолонаследникът придружаваше майка си за откриването на парламента, при което названието на всеки законопроект бива съпроводено по традиция от думите: "Правителството на Нейно Величество желае. . .“. През 70-те си години на британския трон Елизабет ІІ е пропускала само два пъти да изпълни това свое церемониално задължение - през 1959 и 1963 г., когато е била бременна със синовете си Андрю и Едуард.

Днес принц Чарлз изреди 38-те законодателни инициативи на консервативното правителство на премиера Борис Джонсън, сред които мерки за затягане на контрола срещу незаконни финанси и за превръщането на лондонското Сити в по-привлекателно място за световните инвеститори след излизането на Великобритания от ЕС. Измежду приоритетите на кабинета ораторът посочи осигуряването на растеж, укрепването на икономиката и помощта за семействата. По думите му правителството "ще направлява икономическия растеж за подобряване на жизнените стандарти и за устойчиво финансиране на публичните услуги", което да става при "отговорен подход към публичните финанси, намаляване на дълга и реформиране и орязване на данъците", посочи Ройтерс.

АП допълни, че законодателните инициативи на кабинета, изложени от престолонаследника, включват малко преки мерки за облекчаване на домакинствата, за да могат те да се справят с покриването увеличените разходи за битова енергия и храна. Някои от намеренията на правителството вече бяха критикувани от опозиционните партии и от правозащитни групи. Сред тях е планирана законова промяна, която да забрани тактики на протест, използвани от организации като "Бунт срещу унищожението". Правозащитници се обявяват и срещу подготвен законопроект, наречен "Британски закон за правата", който да замени досегашните законодателни актове, основани на Европейската конвенция за правата на човека. Според еколози пък друг законопроект отваря вратите за навлизане в страната на генномодифицирани храни, които сега са забранени. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com