Примката се затяга. Извадиха смс-и на Макрон с Uber

Разследване твърди, че се е опитал да помогне на частната фирма

Примката се затяга. Извадиха смс-и на Макрон с Uber | StandartNews.com

Примката около френския президент Еманюел Макрон се затяга. Той е под натиск да обясни връзките си с компанията Uber. Докато е бил министър на икономиката той се е опитвал да помогне на частната фирма, твърди разследване на журналисти, цитирано от Нова тв.

Няколко френски депутати поискаха разследване след публикуваните разкрития. Те възнамеряват да започнат процедура по проверка на сигнала в парламента на Франция.

„Виждаме, че може да има случай, в който министерството е защитавало интересите на частна компания и е поемало обещания да дерегулира пазара на труда. Откакто Макрон е президент, той продължава с тази политика - да прави работниците уязвими. За да „раздвижел икономиката”, коментира депутатът от лявата коалиция NUPES Артур Делапорт.

Публикациите на базата на изтекли имейли и SMS-и показват, че от Uber редовно са комуникирали с Макрон и са го считали за свой съюзник. Компанията за неформални таксиметрови услуги се забърка в редица съдебни спорове дали има право да извършва подобен бизнес.

Ако Еманюел Макрон се е ангажирал да им помага, докато в бил на държавна служба, това е конфликт на интереси и злоупотреба с власт.               

„Няма скандал и няма такъв случай. Защото не са платени пари на министъра. Единственият резултат е създаването на хиляди работни места във Франция. И това е отлично. Освен това, в първия си мандат Еманюел Макрон направи така, че работниците в тази компания да имат повече права”, контрира депутатка от управляващата партия „Ренесанс” Орор Берже, опитвайки се да защити Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай