Пригожин завладя първи руски град, превзе щаба на армията

Ростов на Дон е ключов град за руската инвазия в Украйна

Пригожин завладя първи руски град, превзе щаба на армията | StandartNews.com

Основателят на частната руска военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви в канала си в Телеграм, че той и неговите бойци са в генералния щаб на руското южно окръжно военно командване в руския град Ростов на Дон и че контролират военни обекти в града, предадоха световните агенции.

Ростов на Дон е ключов град за руската инвазия в Украйна, припомня Франс прес.

Сега Пригожин казва, че сред контролираните от него и неговите бойци военни обекти там има и летище.

"Ние сме в генералния щаб, сега е 7,30 ч. сутринта", казва Пригожин във видео, разпространено в Телеграм.

"Руските военни обекти в Ростов са под контрол, в това число и летището", допълва той, докато зад него минават мъже с униформи.

Във видеото Пригожин призовава руския министър на отбраната Сергей Шойгу  и началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да дойдат в Ростов на Дон и да се срещнат с него, предаде Ройтерс.

"Ние дойдохме тук. Ние искаме да приемем началника на генералния щаб и Шойгу", казва Пригожин. "Докато те не дойдат тук, ние ще останем тук, ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва", допълва той.

В друго видео, качено в канала в Телеграм, подкрепящ "Вагнер" - "Разгрузка вагнера", Пригожин се вижда седнал между двама високопоставени руски генерали, единия от които е генерал-лейтенантът от руските сухопътни сили Владимир Алексеев. Той по-рано бе публикувал видео, в което го призоваваше да преосмисли заявеното намерение за отстраняване на висшето военно командване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай