Президентка заподозря Путин в подъл план за Балканите

Напрежението в северната част на косово е заговор между Белград и Москва

Президентка заподозря Путин в подъл план за Балканите | StandartNews.com

Президентката на Косово Вьоса Османи каза в интервю за Би би Си, че напрежението в северната част на страната е било подготвяно от Сърбия от дълго време с помощта на Русия, с цел дестабилизиране на Западните Балкани, съобщи албанската агенция АТА.

Османи заяви, че усилията на руския президент Владимир Путин да дестабилизира региона няма да успеят и Косово никога няма да допринесе за каквато и да било ескалация на насилието.

„Напрежението се увеличава. От страна на Сърбия обаче от дълго време тече подготовка с помощта на Русия за ескалация на ситуацията в Западните Балкани в цялост и конкретно в Косово през последното десетилетие, през което (Александър) Вучич управлява Сърбия, и особено през последните месеци, в които Сърбия продължава да подкрепя незаконни структури в Северно Косово. Тези структури са съставени от криминални банди“, каза президентката на Косово.

Тя подчерта, че Косово граничи със съсед, който е напълно контролиран от Русия. „Косово никога не е допринасяло и никога няма да допринася за каквато и да било ескалация на насилието. Трябва обаче да разберем, че граничим със съсед, който е изцяло контролиран от Русия. Те се борят с нашия демократичен начин на живот и с ценностите, които стоят в основата на нашата суверенна държава“, каза Османи.

Тя заяви още, че усилията на Путин да дестабилизира региона чрез Сърбия ще се провалят и че никой не трябва да става жертва на руската и сръбската пропаганда.

В края на миналата седмица напрежението в северните райони на Косово, населени със сърби, рязко се увеличи, след като косовското правителство реши да приложи реципрочни на сръбските мерки по отношение на личните документи и регистрационните номера на автомобилите. Впоследствие правителството в Прищина отложи прилагането на решението и блокадите, организирани от косовски сърби на границата със Сърбия, бяха вдигнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай