Президентът на Таджикистан бе преизбран

Единственият сериозен опонент на Рахмон бе дисквалифициран

Президентът на Таджикистан бе преизбран | StandartNews.com

Душанбе. Досегашният президент на Таджикистан Имомали Рахмон, чийто единствен сериозен съперник бе дисквалифициран, спечели нов седемгодишен мандат, предаде Ройтерс, цитирайки Централната избирателна комисия на страната.

Рахмон, който е на кормилото на най-бедната пост-съветската държава от 1992 г. насам, получи 83,1% от гласовете, след като всички бюлетини бяха преброени.

Избирателната активност на изборите е била 86,6%, според ЦИК.

"Изборът на президент на Република Таджикистан се проведе в пълно съответствие със закона и в съответствие с принципите на демокрацията, свободно и прозрачно ", каза Шермухамад Шохион, председател на ЦИК.

Рахмон се състезаваше срещу главно лоялни към него кандидати.

Единственият му сериозен конкурент , 65-годишният активист за правата на човека Ойнихол Бобоназарова, заяви, че на нейните поддръжници им е било пречено в опитите им да съберат 210 000 подписа, които са нужни за уяастие в изборите.

Шохион каза, че по време на и след изборите ЦИК не е получила никакви оплаквания от кандидати, гласоподаватели или наблюдатели.

Западът не е признал нито едни избори в Таджикистан като свободни и честни. Делегация на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която наблюдава изборите, трябва да представи заключенията си по-късно в четвъртък.

Подкрепяният от Москва Рахмон трябва да се справи с нарастващо социално напрежение в бившата съветска република, където около половината от 8-те милиона жители живеят в бедност, 16 години след края на опустошителна гражданска война.

Таджикистан остава бедна страна в регион, разкъсван от етнически разделения. Конфликтите са често явление в съседен Киргизстан. Узбекистан, ухажван от Запада и Русия заради енергийните си ресурси и стратегическо положение, също е сцена на спорадични атентати и престрелки, за които власти обвиняват ислямисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай