Президентът на Боливия бори империализма с кока

Президентът на Боливия бори империализма с кока | StandartNews.com

Колоритна личност е боливийският президент Ево Моралес, няма съмнения. Той заяви, че хилядолетната традиция в използването на листата на кока му помага в антиимпериалистическата борба.

„За мен листът на коката е помощник в антиимпериалистическата борба и тук на планинското плато това, бих казал, е пламък", заяви Моралес в реч, произнесена в Кочабамба. Моралес посрещна Папа Франциск с листа от кока на летището

Президентът напомни за своето минало, когато е работил като събирач на листа на кока именно в този департамент. „Отначало аз отидох там с родителите си, за да подобрим икономическото си положение, но ние се натъкнахме на несправедливост, живеехме като жертви редом с хората от селското движение", каза Моралес, цитиран от агенция ABI.
Моралес e представител на местната индианска общност аймар. Той е трябвало да работи, без да е завършил средното си образование, а впоследствие стана "кокалерос" - профсъюзен лидер на селяните, отглеждащи кока.

Моралес е привърженик на легализирането на коката. Традиционното използване на коката в Боливия той нарича част от начина на живот в Андите. Ево си позволи да дъвче листа от кока на конференция на ООН по наркотиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай