Премиерът на Армения с ключови думи за Нагорни Карабах

Хуманитарната помощ не променя ситуацията

Премиерът на Армения с ключови думи за Нагорни Карабах | StandartNews.com

Армения е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах, след като се засилва вероятността, че те ще напуснат анкава, заяви министър-председателят Никол Пашинян в обръщение към нацията, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че военните блокове, в които Ереван членува, са се оказали неефективни - явна критика към Русия, основния съюзник на Армения сред големите сили, отбелязва Ройтерс.

"Арменците в Нагорни Карабах все още са изправени пред заплахата от етническо прочистване", каза Пашинян, цитиран от ТАСС.

"През последните дни в Нагорни Карабах пристигна хуманитарна помощ, но това не променя ситуацията", допълни арменският премиер.

"Ако не бъдат създадени реални условия за живот за арменците в Нагорни Карабах по родните им места, както и ефективни механизми на защита срещу етническо прочистване, тогава се засилва вероятността арменците в Нагорни Карабах да предприемат изселване от отечеството си като единствен изход", посочи Пашинян.

Близо 120 000 етнически арменци в Нагорни Карабах ще се преселят в Армения, тъй като не искат да живеят под властта на Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване, казаха пред Ройтерс ръководителите на сепаратисткия анклав.

"Нашето правителство радушно ще приеме нашите братя и сестри от Нагорни Карабах", допълни арменският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай