Предсрочни избори в Македония през април

Предсрочни избори в Македония през април | StandartNews.com

В Македония ще се проведат избори до края на април 2016 г. За това са се договорили лидерите на четирите основни политически ЕС, съобщи еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан след поредните преговори днес, продължили осем часа. Хан е заявил, че най-накрая лидерите са се споразумели за провеждане на предсрочни избори. Детайлите за това, кой ще организира вота и кой ще управлява страната до изборите ще се обсъдят на друга среща в Брюксел следващата седмица, съобщава онлайн изданието "Нова".

Според Йоханес Хан срещата е била конструктивна. Еврокомисарят е подчертал, че до провеждането на вота до април 2016 г. трябва да се изчисти избирателният списък в Македония, за да се гарантира честността на избирателния процес.

На срещата присъстваха премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, коалиционният му партньор и председател на най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, Зоран Заев, лидер на опозиционния Социалдемократичен съюз на Македония (СДСМ), и Мендух Тачи, лидер на Демократичната партия на албанците (ДПА), също в опозиция. Македония е в политическа криза, която се изостри преди няколко месеца заради скандалите с подслушванията. В началото на годината СДСМ на Зоран Заев започна да разпространява записи на разговори на премиера Груевски и министрите му, уличаващи правителството в злоупотреби с власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай