Православните храмове по света останаха затворени

Всички църкви в Москва, Санкт Петербург и много региони на Русия бяха затворени от понеделник

Православните храмове по света останаха затворени | StandartNews.com

Свещениците от Православната църква в голяма част от Европа отслужиха великденските служби в празни храмове заради ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, съобщи Асошиейтед прес.

В Москва, Санкт Петербург и Киев свещениците на службите, които започнаха късно в събота вечер, носеха пищните одежди, характерни за най-светия за православието ден, хоровете пееха, но вярващите можаха да ги видят само по телевизията или по онлайн предаванията.

Полиция беше разположена пред стотици църкви в Украйна, за да гарантира, че онези, които се събраха пред тях, спазват правилата за социална дистанция и срещу големите събирания на хора.

Малко изключение беше направено в Печорската лавра в Киев, където полицията допускаше богомолците да влизат в църквата един по един. Манастирът беше затворен под карантина, след като 90 монаси бяха диагностицирани с коронавирус, а поне двама починаха.

В Грузия някои църкви бяха отворени за богомолци, но само ако те пристигнат преди 21 часа, когато започва комендантският час в страната, и останат там до вдигането му в 6 сутринта. Около 100 души дойдоха в катедралния храм "Св. Троица" в Тбилиси, на пода на който бяха поставени знаци къде да застанат богомолците, за да спазват социална дистанция.

Всички църкви в Москва, Санкт Петербург и много региони на Русия бяха затворени от понеделник, макар че някои храмове в отдалечени райони се очакваше да проведат службите си в присъствието на миряни.

Руският патриарх Кирил отслужи литургията в катедралата "Христос Спасител" в Москва. В посланието си той призова паството да не бъде обезсърчено от невъзможността да присъства на службата.

В Кипър много православни вярващи стояха на балконите или пред входните си врати със запалени свещи, докато свещениците отслужваха нощната литургия в празни църкви и пееха "Христос Воскресе". Кипърците проследиха великденската служба по телевизията, след като правителството наложи забрана на посещенията на църковни служби като част от строгите мерки за оставане по домовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай