Правителството кара "Гардиън" да унищожи данни от Сноудън

Правителството кара "Гардиън" да унищожи данни от Сноудън | StandartNews.com

Лондон. Британските власти са оказали натиск над в. "Гардиън" да унищожи материали, изнесени от Едуард Сноудън, разказа редакторът на изданието. "Това е безсмислено и няма да спре разкриването на програмите за наблюдение и подслушване", заяви журналистът. 

В колонката си във вторнишкия вестник Алън Ръсбриджър пише, че преди месец му се е обадил правителствен служител, който заплашил вестника със съдебни дела, ако не се подчини. "Позабавлявахте се, сега си искаме нашето", казал представителят на властта, по думите на редактора. По-късно двама експерти по сигурността от секретния Правителствен комуникационен щаб отишли в офиса на в. "Гардиън" в Лондон и надзиравали физическото унищожаване на компютърните харддискове, които съдържали материалите, подадени от Сноудън. 

Ръсбриджър твърди, че този странен епизод, както и задържането на летище Хийтроу в неделя на бразилеца Дейвид Миранда - партньора на журналиста в "Гардиън" Глен Грийнуолд, показват, че

медийната свобода на Острова е застрашена

Грийнуолд беше първият журналист, който публикува тайните на разузнаването на САЩ и Великобритания, изнесени от бившия служител на Националната агенция по сигурността на САЩ Едуард Сноудън, който намери временно убежище в Русия, припмоня "Ройтерс". 

Миранда пътувал от Берлин към Рио де Жанейро, където живее с Грийнуолд, когато бил задържан на лондонското летище, през което минавал транзит. Полицаите го разпитвали в продължение на 9 часа. Когато го освободили, службите задържали лаптопа му, мобилния му телефон и няколко флашки. Той разнасял материали, получени от Сноудън, между Греенуолд и Лора Поатра - американска режисьорка и продуцент на документални филми, която ползва пълния архив данни, разпространени от Едуард Сноудън, понастоящем живее в Берлин.

Британското министерство на вътрешните работи оправда задържането на Дейвид Миранда с антитерористичен закон. "Ако полицията смята, че дадено лице притежава или е откраднало чувствителна информация, която би съдействала на тероризма, тя трябва да действа и законът й дава рамките, в които да го прави", се казва в официалната позиция на Хоум офис. Лондонската общинска полиция твърди, че задържането на Миранда е било законово и процедурно обосновано.

Правозащитници, медии и опозиционни лидери се обявиха против действията на полицията, като ги нарекоха произвол, опит за сплашване на журналисти и налагане на цензура. 

"Очевидно правителството на Великобритания използва, дори буквално се възползва неправомерно, от законите, за да унижава журналисти и да затвори устата на критиците си", пише редакторът на "Гардиън". Относно физическото разрушаване на носителите на информацията, той го нарича "безсмислен символичен акт, който не разбира дигиталната епоха". "Ние ще продължим търпеливо и болезнено да предаваме документите, изнесени от Сноудън - просто няма да го правим в Лондон", казва Ръсбриджър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай