Повелителят на мумиите пази реликви от джихадистите

Повелителят на мумиите  пази реликви от джихадистите | StandartNews.com

Египетският Индиана Джоунс разгадава мистериите на фараоните

Без туристи историческите паметници ще рухнат, предупреждава археологът проф. Заки Хауас

Египетският Индиана Джоунс, както по света наричат знаменития египетски археолог проф. Заки Хауас, е по-популярен от едноименния герой археолог от приключенските филми на американския режисьор Стивън Спилбърг. Историкът, автор на поредица бестселъри за миналото на страната на фараоните, както и на интересни телевизионни предавания на Би Би Си и Си Ен Ен, е носител на наградата "Еми" за изключителни телевизионни постижения. Тя е равносилна на "Оскар" за киното и "Грами" за музиката. През 2006 г. американското сп. "Тайм" го включи в класацията си на стоте най-влиятелни в личности в света. Той е доктор хонорис кауза на шест университета, включително СУ "Св. Климент Охридски" и Нов български университет.

Проф Заки Хауас е откривател на гробници на строителите на хилядолетните египетски пирамиди, на Долината на златните мумии в оазиса Бахария и още няколко нови пирамиди. Той е радетел за опазването на древноегипетската култура и паметници, които са важна част от световното културно наследство. Огромната му глобална популярност пролича и по време на неотдавнашната му визита в София. Интересът, който обществеността прояви към него, надхвърли вниманието, което българите обикновено оказват на гостуващи у нас лидери на чужди държави.

Преди години една негова снимка в претрупания с информации за откривателската му дейност и научните му постижения интернет ми направи силно впечатление. Лицето на Заки Хауас се откроява на фона на Сфинкса, който от 2500 години е страж на покоя на Хеопсовата и другите пирамиди в Гиза, в околностите на Кайро. За разлика обаче от безмълвния Сфинкс с човешка глава и тяло на лъв проф. Хауас говори и споделя с хората всичко, което е отрил и което се готви да открие. Гледайки и сега тази снимка, си мисля колко щеше да загуби египтологията, ако Заки Хауас бе станал не историк и археолог, а адвокат, каквото е било първоначалното му желание като младеж.

Открития на древни забележителности в Египет сигурно пак щеше да има, защото в пясъците на голямата африканско-арабска страна са заровени несметен брой археологически богатства, от които досега според експерта проф. Хауас са открити едва около 30 процента. Но друг археолог едва ли би ровил пясъка с неговия ентусиазъм и енергия, да не говорим за умението му да разяснява пред публиката неизвестните факти и мистерии от древноегипетската история.

Знаменитият 68-годишен археолог Заки Хауас е роден в град Дамиета, в делтата на река Нил. Той е бивш министър на антиките и директор на разкопките в Гиза, Сахара, оазиса Бахария и Долината на царете. Получава званието доктор през 1987 г. от университета в Пенсилвания, където учи по стипендиантската програма "Фулбрайт". Преди това завършва като бакалавър по изкуствата и гръцка и римска археология в Александрийския университет, а след това се дипломира по египтология в Каирския университет.

Досегашните забележителни открития не проф. Хауас не са спирачка за неукротимия търсач на обекти и артефакти на древноегипетската цивилизация. Проф. Хауас участва и в редица важни за науката проекти. Сега той ръководи търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний в рамките на птолемейския храм до Александрия. Той работи в тясно сътрудничество с британски, германски, руски и други учени. В търсенето на гроба на Клеопатра и Марк Антоний участва археоложката от Доминиканската република Катлин Мартинес. Там вече са намерени монети с лика на царицата от рода на Птоломеите, както и маска, принадлежала на любовника й Марк Антоний.

Не е изключено в бъдещите проекти на забележителния археолог проф. Заки Хауас да бъдат включени и съвместни с български археолози разкопки в България. Той смята, че между начина на живот и писмеността на траките и древноегипетската култура определено има връзка.

Макар че е отворен за международно сътрудничество, проф. Хауас от години води кампания за връщане на Египет на многобройните ценни находки, които навремето са изнесени във Великобритания, Франция и Германия. Той дискутира и аргументирано отхвърля спорни хипотези на чуждестранни учени, като например твърдението на британския египтолог Никълъс Рийвс, че гробът на красивата Нефертити, съпруга на фараона Ехнатон от 15. век пр.н.е, се намира зад северозападната стена на гробницата на Тутанкамон.

Д-р Хауас е инициатор на изграждането на 19 нови музея на територията на Египет, включително Големия египетски музей (Grand Egyptian Museum - GEM) и Националния египетски музей на цивилизацията (National Egyptian Museum of Civilization - NEMC). Под неговото ръководство няколко исторически джамии, църкви и синагоги са възстановени и отворени за посещения. А по време на Арабската пролет в Египет през януари 2011 г. неговата бърза реакция и сътрудничеството му с египетската армия спасяват Националния египетски музей на пл. "Тахрир" в Кайро от вандалски разрушения и разграбване.

Проф. Хауас е много загрижен от унищожаването и разграбването на древните паметници на Ирак, Сирия и Либия от терористичната джихадистка групировка ДАЕШ (Ислямска държава) и дава съвети на колегите си от тези арабски страни как паметниците да се предпазят от джихадисткия вандализъм и разграбване.

В София, където визитата му бе посветена на 90-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Египет, проф. Хауас увери, че въпреки трагедията с руския самолет в Синай, в който загинаха над 200 пътници, Египет е безопасен за туристите. Египет се нуждае от приходите от туристическата индустрия, защото на тях се разчита за реставрацията и съхраняването на паметниците на древноегипетската цивилизация за бъдещите поколения. Ако няма достатъчно средства за това, след стотина години откритите забележителности ще бъдат руини, смята видният египтолог.

Заки Хауас е известен и като най-добрия екскурзовод в Египет, но влиза в тази роля, само когато световни ВИП персони имат желание да се запознаят с египетските старини. Той лично води на пирамидите в Гиза и на други исторически обекти президенти, кралици и холивудски знаменитости, сред които Барак Обама и предшествениците му в Белия дом, руският президент Владимир Путин, испанската кралица София, холандската кралица Беатрикс, норвежката кралица Соня, актрисите Елизабет Тейлър, Салма Хайек, певицата актриса Кайли Миноуг и поп певицата Шакира. Но и обикновените египетски екскурзоводи са професионалисти от висока класа, както се убедих през юни 2015 г., когато за пореден път обходих най-големите забележителности, с които се гордее Египет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай