Повдигат обвинение на цялата парламентарна група на "Златна зора"

Повдигат обвинение на цялата парламентарна група на "Златна зора"  | StandartNews.com

Прокуратурата на Гърция поиска цялата парламентарна група на крайнодясната партия Златна зора да бъде съдена за криминални престъпления, съобщиха гръцките медии.

Искането на прокурор Исидорос Дойакос може да сложи край на неонацистката група, тъй като пред съда ще бъдат изправени 50-ина от лидерите на групата.

"Това е изключително важна стъпка и не бива да губим време в провеждането на процеса и вкарването на тези престъпници в затвора доживот", заяви Петрос Кнстантину, член антифашистката група "Антарсия". "Тактиките им бяха търпени прекалено дълго".

Прокурорът обвинява членовете на "Златна зора" в убийства, престъпления с оръжие и нападения срещу имигранти, хомосексуални и членове на леви групи през последните 30 години. Според него обвиненията са това тежки, че всички членове на парламентарна група, в това число лидерът й Никос Михалолиакос трябва да бъдат изправени пред съда.

Популярността на "Златна зора" нарасна по време на икономическата криза в страната, започнала през 2008 г., най-вече благодарение на анти-имигрантската й реторика. Партията се издигна до трета политическа сила в страната, но след доброто й представяне на изборите за Европейски парламент през май, разкритията за престъпната й дейност нанесоха сериозни щети върху публичния й образ. Кампанията срещу "Златна зора" започна след като един от висшите й членове уби популярен социалист в Атина миналата година. 16-те члена на парламентарната група са задържани и ще бъдат съдени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай