Потоп! Европа е в ужас

Много засегнати райони

Потоп! Европа е в ужас | StandartNews.com

Много проблеми в Западна Европа, свързани с потопи и силни валежи.

Увеличава се броят на жертвите на бурята "Киърън", която връхлетя части от Европа. Засегната с големи поражения е италианската област Тоскана. Там стихията причини наводнения, а загиналите са най-малко петима. Циклон в Гърция пък донесе дъждове и градушки, а на остров Евбея имаше и земетресение със сила 5,1 по Рихтер, предаде Бг он Еър.

За три часа в района на град Ливорно в Тоскана се е излял 200 мм дъжд. Реките в Тоскана преляха заради пороя. За петте жертви съобщиха от областната управа. Има и хора в неизвестност - най-малко трима. Десетки хиляди останаха без ток.

За много от местните жители пораженията са трудно поносим удар на съдбата. Мнозина дадоха израз на отчаянието си.

"Това, което се случи, е срамота. Тъкмо ремонтирахме къщата си, довършихме я тази седмица, платихме много, за да я реновираме, а сега какво? Цялата е разрушена. Даже не мога да си вляза в къщата. Вижте каква вода е вътре. Щетите са огромни. А всичко беше ново", сподели италианка.

В Пиза и Муджело се наводниха болници. В цялата област бяха прекъснати жп линии и магистрали. Стотици са случаите с блокирани хора заради спирането на транспорта. И в други италиански области е обявена тревога с предупреждение, че бурята се насочва към южната част на страната.

"Киърън" нанесе поражения и във Франция, Испания, Белгия, Нидерландия и Германия. Общо седем души загинаха при преминаването на бурята през тези страни. Тя разруши жилища и предизвика хаос в трафика и транспортните трасета, спря токът за стотици хиляди домакинства.

Заради лошото време в Гърция властите издадоха предупреждение за три дни на извънредна ситуация. След наводненията вчера в Патра и Месолонги до брега на Йонийско море - активността на преминаващия циклон намаля. Очакват се, обаче силни дъждове и градушки в северозападните райони на Гърция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай