Петък,

Посланикът на САЩ в РСМ: Имам голям късмет, че не съм в София

От: Агенция Стандарт -
1345
Посланикът на САЩ в РСМ: Имам голям късмет, че не съм в София
A
A
A

Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос - тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност. Това заяви посланикът на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер в интервю за македонските медии, предаде БГНЕС.

„В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на Конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Според посланикът София е използвала агресивен език срещу Скопие.

„Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук, в Северна Македония“, каза Агелер, като допълни:

„Имам голям късмет, че съм посланик на САЩ в Северна Македония и че съм тук в Скопие, а не съм в София. Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности," заяви Агелер и уточни, че „това е най-голямата полза за тази страна, а според мен е и в интерес на България и на другите съседи от Западните Балкани.“


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com