Порошенко търсеше провокация заради изборите

Действията на украинските кораби може да се сравнят с поход на руски танкове пред Прибалтика, за да стигнат до Калининград

Порошенко търсеше провокация заради изборите | StandartNews.com

Посланикът на Русия в България коментира пред български медии ситуация с провокация в Керченския пролив. Предлагаме въпросите и отговорите от интервюто му.

- Знаете, че Украйна обвинява Русия в опит на мащабно нахлуване и в опит да се анексира акваторията на Азовско море. Как ще го коментирате?
- Първо исках да проясня това, което се е случило на 25 ноември в акваторията на Черно море, ще започнем от това. Доколкото разбирам, сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна. В действителност всичко беше абсолютно по друг начин. На 25 ноември сутринта два военни катера и влекач навлязоха в териториални води на черноморския басейн, в Черно море, подчертавам. Те вървяха от Одеса и се движеха в посока мост през Керченския пролив. Разбира се, когато военни кораби навлизат териториални води на каквато и да е държава, включително България, сигурен съм, тази страна има право да попита кой е той, какво е това и накъде тези военни кораби вървят. Никакви отговори не сме получили. На запитванията ни корабите, тези два катера и влекач, мълчаха. Разбира се, у нас се появи въпрос какво се случва. Защото там, както ви е известно, се намира Керченски мост, вход в Керченския пролив, и съответно този мост има стратегическо значение за Русия. Той съединява Русия и Крим. В тази ситуация се опитахме да спрем тези кораби. Те правеха всичко възможно да избегнат съприкосновението с нас и маневрираха из акваторията недалеч от Керченския пролив. След това определен период от времето сме се опитвали да ги спрем, след това, когато един от украинските катери въведе в бойна готовност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по съответен начин – преминахме към активна фаза и към задържане на тези кораби. Тези кораби бяха задържани и след това докарани в порт Керч, след което беше проверено състоянието на тези кораби. В състава на екипажа намерихме двама офицери от Службата за сигурността на Украйна, които координираха тази провокация. По съответен начин тези хора са задържани и преместени в Симферопол, където се определя мярка за неотклонение. В дадения случай, доколкото разбирам, дума става за тяхното задържане поради незаконно пресичане на границата на Руската Федерация. Това е първо което бих искал да кажа.
Що се отнася до втория сюжет, защо се състоя тази провокация? Де факто тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на низкия му рейтинг. Затова беше въведено военно положение. Обаче, макар отначало той предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендански час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко.
- Може ли да попитаме за отношението към българската позиция, която беше огласена вчера, по деескалация на напрежението и завръщане на украинските моряци?
- Що се отнася до позицията на ръководството на България – да, чух изказването на г-н Радев на пресконференцията с президента на Полша, и становището на г-н Борисов. Смятам, че изявленията са премерени. Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Това е абсолютно нормално. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, но очевидно е че беше извършено незаконно навлизане в териториалните води на Русия и затова моряците могат да бъдат върнати след като бъдат проведени следствени действия и определени по-нататъшни стъпки спрямо моряците. Поне сега съдът се изказа, че те ще бъдат задържани за 30 дни.
- Днес се съобщава, че руски военен кораб се насочи към Азовско море, има и разполагане на противоракетни системи С400. Свързано ли е това със случая на 25 ноември и с обявеното военно положение?
- Първо, не знам за това, така че не мога да говоря по този въпрос. Но смятам, че това няма никакво отношение към инцидента, това е очевидно. Но мога да ви кажа само едно: не ние въведохме военно положение, не ние навлязохме териториалните води на Украйна. Това беше направено от Украйна. Това е нейната провокация.

-  Готви ли се Русия за война с Украйна?
- Това твърди г-н Порошенко. Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина.
-  Държавният департамент на САЩ призова Европейския съюз да въведе още санкции срещу Русия. Очаквате ли подобно решение?
- Затова ви казвам за провокацията, която много искаше да получи г-н Порошенко. Тъкмо за това, че първо да се отмени срещата на президенти Тръмп и Владимир Путин в Аржентина в кулоарите на Г-20. И разбира се, той призовава да се въведат нови санкции срещу Русия, знаем го това и сме готови за това, за съжаление. Това е натрапчивата идея на г-н Порошенко. Но най-важното, ще повторя още веднъж, е че този инцидент е провокация, организирана от президента на Украйна в навечерието на изборите в Украйна.
- Гледахте ли украинските карти, където е посочено, че инцидентът е станал не в кримските териториални води, а в неутралните води?
- Инцидентът се случи в териториалните води на Руската Федерация. Във водите на черноморския, повтарям, не азовския, басейн, те вървяха от Одеса и искаха да се пробият в Азовско море. Така разбирам. Всичко се случи в териториалните води на Русия, които винаги са били руски дори до съединяването на Крим с Русия.
- Как виждате пътя към деескалация на напрежението?
- Това най-първо зависи от това, в каква степен ще се изпълняват Минските споразумения. Сега сме свидетели на политическата борба, която преминава в Украйна в навечерието на президентските избори, насрочени за 31 март.
-  А вашата прогноза – как ще продължи тази ситуация в отношенията между Украйна и Русия?
Засега не виждам перспективи към подобряване. Засега не виждам. Дай боже, ако те се появят – може би, ако дойде ново ръководство в Украйна. Засега не виждам перспективи за подобряването на отношенията. За съжаление.
Ще ви дам един пример: ако ние решим да вземем един танков батальон и да минем направо в Калининградска област. Каква ще е реакцията на балтийските страни? Ако през тяхната територия минат танкове, без да реагират на каквито и да е запитвания. Навярно, това би била тревога, навярно това би се смятало за нападение на страна-членка на НАТО? Но когато същото се случва спрямо Русия, смята се за нормално. Русия била агресор. В какво е агресор? Нима сме навлизали в техните териториални води? Какво сме направили?
Разбира се, има ред, по който корабите трябва да преминават под Керченския мост. Да, наистина това е стратегически обект, разбира се, той е много важен за нас. Колко призиви чухме той да бъде взривен? В Украйна, в Киев. Така че наистина трябва да правим проверки. И това се случва без проблеми. Тези кораби, подобни, вече минаваха – по рано, през септември, два кораба минаваха. Военни кораби – нормално минаха, направиха заявка съответна, получиха лоцман – морето там е много плитко. Стигнаха до Бердянск и там акостираха, нямаше проблеми. Но за какво да предприемат провокация? Аз виждам очевидна провокация – това е опит на Порошенко да направи всичко изборите да не се състоят. Много е слаб рейтингът му – той е пети, шести, не знам. Така че няма да прехвърляме от болната глава на здравата. Нека да сме реалисти.         

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай