Пореден скандал в руския балет

Николай Цискаридзе

Пореден скандал в руския балет | StandartNews.com

Санкт Петербург. Пореден скандал с епицентър руския балет разтресе страната, предаде БНТ. На поста директор на най-реномираното руско балетно училище - Академия "Ваганова" в Санкт Петербург се настани бившият солист на Болшой театър Николай Цискаридзе. Педагозите в престижната Академия реагираха бурно на назначението и се обявиха против с аргумента, че Цискаридзе е сочен от руските медии като подбудител на нападението с киселина срещу артистичния директор на балета на Болшой театър Сергей Филин.

В Русия Цискаридзе е голяма звезда, но има реномето на човек - източник на неприятности. След заливането с киселина на художествения директор на балета, руските медии лансираха версията, че Цискаридзе стои в основата на атаката. Филин отказал на негово протеже ролята на Одета и Одилия в "Лебедово езеро" с аргумента, че младата балерина "изобщо не става за гледане". Когато момичето се оплакало на Цискаридзе, той отговорил с репликата "А какво ще стане, ако се случи нещо и Филин никога повече не пожелае да се погледне в огледалото?". 

С днешното назначение като директор на балетната Академия "Ваганова" Цискаридзе отново е в центъра на скандала. Това е училището, пазещо традициите на руската балетна школа и негови възпитаници са не само едни от най-големите руски балетни звезди, но и солистите на много големи западни трупи. Педагозите са твърдо против новия си директор и заплашват с масови оставки. Не само заради лошия имидж на Цискаридзе, а и защото е възпитаник на Московското балетно училище - Академия "Ваганова" и училището в Москва имат вражда от години и спорят къде се създават по-добри балетни артисти.

"Работният ни ден е нарушен и ние се намираме в една неизвестност. Ние сме доволни от сегашното ръководство. Не разбираме какво се случва и искаме да зададем този въпрос на министъра", казват хората от Академията и добавят, че случващото се е голяма изненада за тях.

"Марионетки, който ще бъдат дърпани от някой друг за конците, ние не желаем", обобщава настроенията в балетното училище Елена Шерстьова.

Запознати от Академия "Ваганова" твърдят, че зад назначението на Цискаридзе се крие директорът на Мариинския театър - световноизвестният диригент Валери Гергиев. Той отдавна иска да постави балетната академия под шапката на оперния театър. Така Гергиев ще сложи ръка на балетните зали на училището и ще може да ги използва за репетициите на ръководения от него театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай