Пореден протест на "жълтите жилетки" в Париж

Списъкът с исканията на участниците включва не само социално-икономически, но и политически претенции към властите

Пореден протест на "жълтите жилетки" в Париж | StandartNews.com

В Париж днес се провежда 53-тият общонационален ден на протест на движението "жълти жилетки". Преди година на 17 ноември се състоя първата мащабна протестна акция на "жълтите жилетки". Тогава в протестите се включиха 282 000 души в цяла Франция. Първоначално протестите на „жълтите жилетки“ бяха срещу повишаването на цената на автомобилното гориво. Сега списъкът с исканията на участниците включва не само социално-икономически, но и политически претенции към властите.

Полицията задържа 24 участници в днешните протести на "жълтите жилетки" в Париж до обяд, съобщи БТА. Силите на реда са използвали и сълзотворен газ срещу демонстрантите. По-рано днес няколко десетки участници в протестите на движението "жълтите жилетки" се опитаха да блокират парижко околовръстно шосе на северозапад от столицата. За няколко минути движението бе напълно спряно. След това полицията разгони протестиращите.

Няколко десетки демонстранти участваха в акция на площад "Италия" в 13-и парижки район, където изградиха малка барикада от отпадъци и парчета от метална ограда, след което я подпалиха. Някои протестиращи днес в Париж бяха с традиционните жълти жилетки, които задължително трябва да присъстват в автомобилите, други бяха изцяло в черно с противогази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай