Поляци създадоха кралство в покрайнините на Хърватия

Поляци създадоха кралство в покрайнините на Хърватия | StandartNews.com

Няколко седмици след като чешки политик провъзгласи създаването на малката държава Либерланд, група поляци основаха кралство на границата между Словения и Хърватия. То се казва Енклава и площта му е само 100 кв.м.

По време на посещение в Словения полякът Пьотр Вавжинкевич и приятелите му научават от местните жители, че има ничия ивица земя близо до град Метлика, който е на 50 км западно от хърватската столица Загреб. Това позволило на ентусиастите да създадат в края на април Енклава, която е разположена само на 100 кв.м. неплодородни земи. Мотото на държавата е "Граждани на света" и тя се появява с идеята за създаване на място, където "всеки, независимо от цвета на кожата, религията или националността си, ще може да изрази мнението си, да учи безплатно и да печели пари без да се притеснява за данъци".

Вече над 5000 души са кандидатствали за гражданство, а наскоро в страната се проведоха и първите виртуални избори, в които гласуваха 800 човека. Официално Енклава е обявена за конституционна монархия със свой крал - Вавжинкевич, а след изборите вече има и премиер. Това е холандката Анемарийн Таминга, която е само на 18 г. и й предстои да завърши училище. В страната са приети пет официални езика - английски, полски, хърватски, словенски и китайски. В момента кралството подготвя конституцията си и електронни документи за самоличност, но засега съществува само на своя сайт като "онлайн държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай