Полският премиер: След "Северен поток 2" Москва ще нахлуе в Украйна

Какво ще спре Путин да тръгне към Киев, когато украинските газопроводи станат излишни, пита Моравиецки

Полският премиер: След "Северен поток 2" Москва ще нахлуе в Украйна | StandartNews.com

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки заяви, че Русия може да започне настъпление в Украйна след пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", предаде РИА Новости. Той направи изявлението си при посещението си в Хамбург. Според Моравиецки в момента Москва е зависима от газопроводите през Украйна, защото през тях доставя газ в Европа. Когато обаче "Северен поток 2" бъде задействан, можело да се очаква да последва "ескалация на агресията" по отношение на Украйна.  "Какво ще спре Путин да поеме към Киев", попита полиският премиер. Той разкритикува и властите в Германия за подкрепата им за "Северен поток 2".

"Знам позицията на немското правителство, че това е бизнес-проект. Но на изток от Одер никой не вярва в това", заяви още Моравиецки.

Според  полския премиер Русия влага получените от продажбата на природен газ в Европа средства в модернизация на армията си.

"Вие ще бъдете удивени от това, кого ще цитирам сега, но Ленин веднъж казал, че капиталистите са толкова алчни, че "ни продават дори въжето, на което ще ги обесим"", добави премиерът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай