Полският премиер с поредна остра критика към ЕС

Той призова за едно "завръщане към принципите, които ръководят европейската общност"

Полският премиер с поредна остра критика към ЕС | StandartNews.com

Полският премиер Матеуш Моравецки заклейми "де факто олигархията", наложена от Германия и Франция в Европейския съюз, и призова за "завръщане към принципите" на блока в статия във в."Монд", посветена на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Конфликтът в Украйна е "разкрил истината пред Европа", която "отказа да се вслуша в гласа на истината", идващ от Полша, която предупреждаваше за империалистическите амбиции на Владимир Путин, и това е "илюстрация на един по-голям проблем, с който днес ЕС се сблъсква", смята Моравецки. "В рамките на блока равенството между отделните държави е чисто декларативно. Политическата практика показва, че гласът на Германия и Франция е от решаващо значение", отбелязва полският премиер. "Следователно, имаме работа с една формална демокрация и де факто олигархия, в рамките на която властта се упражнява от най-силните", допълва Моравецки.

ЕС "проявява все по-малко уважение към свободата и равенството на всички държави членки", твърди полският премиер и добавя: "Все по-често чуваме също да се говори, че вече не с единодушие, а с мнозинство трябва да се решава бъдещето на нашата общност". Впрочем "изоставянето на принципа на единодушие в повече области, които са от компетенциите на ЕС, ни доближава до модела, в който по-силните и по-големите доминират над по-слабите и по-малките", посочва Моравецки, според когото блокът не е бил "на висота пред лицето на войната".

Полският премиер призова за едно "завръщане към принципите, които ръководят европейската общност". "Европа има нужда от надежда, както никога досега. И тя може да намери тази надежда само чрез завръщане към принципите, а не чрез укрепване на институционалната си супер структура", заключава Моравецки.

Полша наред с балтийските държави е сред най-изявените поддръжници на Украйна и критици на Русия в рамките на ЕС, за разлика от Германия и Франция, чиито понякога по-плахи позиции си навличат критиките на Киев, отбелязва Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай