Понеделник,

Полският премиер с поредна остра критика към ЕС

От: Редакция -
3973
Полският премиер с поредна остра критика към ЕС
A
A
A

Полският премиер Матеуш Моравецки заклейми "де факто олигархията", наложена от Германия и Франция в Европейския съюз, и призова за "завръщане към принципите" на блока в статия във в."Монд", посветена на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Конфликтът в Украйна е "разкрил истината пред Европа", която "отказа да се вслуша в гласа на истината", идващ от Полша, която предупреждаваше за империалистическите амбиции на Владимир Путин, и това е "илюстрация на един по-голям проблем, с който днес ЕС се сблъсква", смята Моравецки. "В рамките на блока равенството между отделните държави е чисто декларативно. Политическата практика показва, че гласът на Германия и Франция е от решаващо значение", отбелязва полският премиер. "Следователно, имаме работа с една формална демокрация и де факто олигархия, в рамките на която властта се упражнява от най-силните", допълва Моравецки.

ЕС "проявява все по-малко уважение към свободата и равенството на всички държави членки", твърди полският премиер и добавя: "Все по-често чуваме също да се говори, че вече не с единодушие, а с мнозинство трябва да се решава бъдещето на нашата общност". Впрочем "изоставянето на принципа на единодушие в повече области, които са от компетенциите на ЕС, ни доближава до модела, в който по-силните и по-големите доминират над по-слабите и по-малките", посочва Моравецки, според когото блокът не е бил "на висота пред лицето на войната".

Полският премиер призова за едно "завръщане към принципите, които ръководят европейската общност". "Европа има нужда от надежда, както никога досега. И тя може да намери тази надежда само чрез завръщане към принципите, а не чрез укрепване на институционалната си супер структура", заключава Моравецки.

Полша наред с балтийските държави е сред най-изявените поддръжници на Украйна и критици на Русия в рамките на ЕС, за разлика от Германия и Франция, чиито понякога по-плахи позиции си навличат критиките на Киев, отбелязва Франс прес.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички