Сряда,

Полша роптае срещу ЕС: Харчим парите си, те не помагат

От: Стандарт -
2135
Полша роптае срещу ЕС: Харчим парите си, те не помагат
A
A
A

ЕС не оказва помощ на Полша в кризата в Украйна. Полша помага на бежанците, докато Брюксел запазва санкциите срещу Варшава, заяви вицепремиерът на страната Петр Глински пред „Дейли Телеграф“.

"ЕС не предоставя реална материална подкрепа. Водят се разговори. Дават се обещания. Но ние харчим парите си. Организираме хората си и се опитваме да направим всичко възможно в тази ситуация. От друга страна, санкциите срещу Полша, които са политически мотивирани, все още са в сила", оплака се Глински.

Той изрази опасенията си, че Европейският съюз няма да се присъедини към борбата в случай на евентуално разширяване на конфликта.

"Дори и да имате оръжия, технологии, може да сте много слаб, ако не можете да жертвате живота си, да защитите ценностите си, семейството си, хората си. А аз не съм сигурен, че съвременна Европа е подготвена за такава конфронтация", обясни Глински.

Полският заместник министър-председател разкритикува идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на европейска армия, тъй като тя може да "дестабилизира" континента. "Предпочитам НАТО. Според мен ролята на Съединените щати и Великобритания е по-важна, така че разговорите за европейска армия няма да стабилизират ситуацията", заключи той.

Миналата година съдът на ЕС в Люксембург постанови Полша да плаща на Европейската комисия по един милион евро на ден като глоба за това, че не е изпълнила съдебно разпореждане за спиране на работата на дисциплинарната камара за съдии.

Според ЕК работата на този орган, който може да взема решения относно професионалната дейност на съдиите, застрашава тяхната независимост и безпристрастност. От своя страна полският Конституционен съд не счита решението за задължително, припомни аctualno.com


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички