Полша роптае срещу ЕС: Харчим парите си, те не помагат

Полският заместник министър-председател разкритикува идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на европейска армия

Полша роптае срещу ЕС: Харчим парите си, те не помагат | StandartNews.com

ЕС не оказва помощ на Полша в кризата в Украйна. Полша помага на бежанците, докато Брюксел запазва санкциите срещу Варшава, заяви вицепремиерът на страната Петр Глински пред „Дейли Телеграф“.

"ЕС не предоставя реална материална подкрепа. Водят се разговори. Дават се обещания. Но ние харчим парите си. Организираме хората си и се опитваме да направим всичко възможно в тази ситуация. От друга страна, санкциите срещу Полша, които са политически мотивирани, все още са в сила", оплака се Глински.

Той изрази опасенията си, че Европейският съюз няма да се присъедини към борбата в случай на евентуално разширяване на конфликта.

"Дори и да имате оръжия, технологии, може да сте много слаб, ако не можете да жертвате живота си, да защитите ценностите си, семейството си, хората си. А аз не съм сигурен, че съвременна Европа е подготвена за такава конфронтация", обясни Глински.

Полският заместник министър-председател разкритикува идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на европейска армия, тъй като тя може да "дестабилизира" континента. "Предпочитам НАТО. Според мен ролята на Съединените щати и Великобритания е по-важна, така че разговорите за европейска армия няма да стабилизират ситуацията", заключи той.

Миналата година съдът на ЕС в Люксембург постанови Полша да плаща на Европейската комисия по един милион евро на ден като глоба за това, че не е изпълнила съдебно разпореждане за спиране на работата на дисциплинарната камара за съдии.

Според ЕК работата на този орган, който може да взема решения относно професионалната дейност на съдиите, застрашава тяхната независимост и безпристрастност. От своя страна полският Конституционен съд не счита решението за задължително, припомни аctualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай