Половин Франция иска референдум за Frexit

Половин Франция иска референдум за Frexit | StandartNews.com

Британският референум за излизане от Европейския съюз подбужда подобни тенденции в редица други страни, сочи ново проучване.

След като се заговори за Brexit, може би вече на дневен ред е и Frexit, съобщава Newsweek. Според проучване на Единбургския университет 53% от французите биха искали да проведат собствено вътрешно гласуване за членството в ЕС. Все повече граждани в Испания, Германия и Швеция са по-скоро привърженици на подобен референдум в родните си държави.

Марин льо Пен, лидер на крайно десния Национален фронт, приветства резултатите от проучването в своя блог и ги определи като  "изключително окуражаващи". Партията на льо Пен е евроскептична и стои зад идеята Франция също да проведе референдум за членството си в ЕС.

Докладът сочи, че подобен референдум, проведен в Германия и Испания, по-скоро категорично би потвърдил еврочленството. Анализаторите обаче са стигнали до извода, че за Франция и Швеция по-малко от половината респонденти биха дали гласа си в полза на оставането в ЕС.

От Единбургския университет уточняват, че желанието в дадена страна да се проведе референдум не означава обезателно, че мнозинството граждани имат антиевропейски възгледи. Евроскептиците, които смятат, че евентуален референдум не би дал желания от тях резултат, може да смятат, че такъв референдум е прекалено голям риск. От друга страна, в държавите, където евроскептицизмът расте, може проевропейски настроените граждани да са "за" референдум, който да реши окончателно въпросът за членство в ЕС, обясняват анализаторите.

Те сочат още, че други европейски страни също са разделени по чувствителния въпрос за продължаващото членство на Великобритания в единния пазар на Съюза дори след излизане от ЕС. Едва 1/4 от френските респонденти смятат, че Великобритания трябва да остане част от общия европесйки пазар. Голяма част от запитаните Шведи не са решили позицията си по въпроса, докато половината германци подкрепят достъпа на Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай