Полицията в Нигерия по петите на 168 хомосексуалисти

Полицията в Нигерия по петите на 168 хомосексуалисти | StandartNews.com

Абуджа. Полицията в Нигерия издирва под дърво и камък 168 предполагаеми хомосексуалисти, за чиято сексуална ориентация е разбрала, след като е разпитала и измъчвала четирима гейове, предаде АП, позовавайки се на правозащитници.

Това се случва на фона на подписания от президента на Нигерия Гудлък Джонатан нов закон, който насърчава преследването на хомосексуалистите. Той криминализира еднополовите бракове, предвижда наказания до 14 години затвор и заклеймява членуването в организации за защита на правата на хомосексуалистите. Законът е бил приет още май месец, но Джонатан отложи подписването му.

В нигерийския щат Баучи, в северната част на страната, полицията е заловила четирима хомосексуалисти и ги е измъчвала, за да ги застави да съобщят имената на други гейове. Така е изготвила списък от 168 души, които започнала да издирва. От тях 38 души са вече в ареста. Вълната от арести е започнала още по коледните празници.

В Нигерия в девет от 36 щати се прилагат правилата на шериата. Във вторник френското министерство на външните работи изрази силното си безпокойство от приетия в Нигерия закон, който нарушава поетите от Нигерия международни ангажименти, ограничава свободата и фундаменталните права на хомосексуалистите, на бисексуалните и на транссексуалните, обяви говорителят на френското външно министерство Ромен Надал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай