"Политико": НАТО търси наследник на Столтенберг

Мандатът му бе удължен до септември 2022-а, което оставя малко повече от година за съгласуване на приемник

"Политико": НАТО търси наследник на Столтенберг | StandartNews.com

Съюзниците в НАТО претърсват редиците си за наследник на генералния секретар Йенс Столтенберг, коментира днес „Политико“, предаде БНР.

Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, е на най-високия цивилен пост в пакта от октомври 2014 г. Мандатът му бе удължен до септември 2022 г., което оставя малко повече от година за съгласуване на приемник.

В щабквартирата официалните дискусии тъкмо започнаха, а наследникът на Столтенберг се очаква да бъде представен на лидерска среща на НАТО в Мадрид в края на пролетта или началото на лятото следващата година.

Но спекулациите в Брюксел и други столици на страни от Алианса вече се множат. Някои официални лица, дипломати и анализатори заявяват, че след 72 години е крайно време генерален секретар да бъде дама. Други заявяват, че с оглед на продължаващото противопоставяне с Русия избирането на източноевропеец ще изпрати важен сигнал на Москва.

Предвид тези два императива три имена веднага изскачат на върха на списъка с потенциални кандидатки, отбелязва изданието.

Това са бившата президентка на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, на Литва, Далия Грибаускайте и настоящият държавен глава на Естония Керсти Калюлайд.

Все пак някои наблюдатели посочват, че изборът на генерален секретар от балтийска държава, в частност Грибаускайте, може да бъде сметнато за твърде враждебен ход към Москва в момент, в който президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да стабилизира отношенията между Русия и Запада. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай