Политическият съветник на Франсоа Оланд подаде оставка

Политическият съветник на Франсоа Оланд подаде оставка | StandartNews.com

Париж. Близък съветник на френския президент Франсоа Оланд е подал оставка след твърдения, че е имал конфликт на интереси, докато е бил на предишната си длъжност, предаде Би Би Си.

Оставката на Акилино Морел, един от най-близките сътрудници на френския президент Франсоа Оланд, беше обявена след публикациите срещу него в изданието "Медиапар". Политическият съветник на президента сам съобщи в пресата за оттеглянето си от служба в Елисейския дворец, "за да може свободно да отговаря на атаките".

Той е заподозрян, че през 2007 г. е бил тайно консултант на фармацевтична лаборатория и едновременно член на контролиращата я Главна дирекция по социалните въпроси. Морел е обвиняван и за злоупотреби с привилегии в Елисейския дворец - той използвал отделен салон за лъскане на обувките си, служебни шофьори за лични нужди и се държал авторитарно с персонала.

51 годишният Морел се издига в президентския кръг като "политическото перо" на Франсоа Оланд, написал програмната му реч в кампанията през 2012 г. Това е втори подобен скандал в мандата на Оланд след случая с вече бившия министър Жером Каюзак.

Акилино Морел е взел единственото подобаващо решение. Не мога да съдя това, което е правил преди - коментира кратко президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай