Политически скандал в Китай завърши със смъртна присъда

Политически скандал в Китай завърши със смъртна присъда | StandartNews.com

Пекин. Китайски съд осъди Гу Кайлай на смърт за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд. Смъртната присъда е с двегодишно отлагане на изпълнението. Това значи, че Гу най-вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора, ако до две години не извърши друго престъпление, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на източник, присъствал на произнасянето на присъдата, тъй като в съдебната зала не са били допуснати неофициални медии. Скоро се очаква официална пресконференция.

Според Асошиейтед прес в Китай такава смъртна присъда бива заменена след няколко години с доживотен затвор.

Съдът призна Гу - съпруга на доскоро много влиятелния висш функционер на Китайската компартия Бо Силай - за виновна в убийството на британеца.

На процеса Гу призна, че през ноември миналата година е отровила Хейуд след бизнес спор, в резултат на който той заплашил сина й.

Скандалът сложи край на кариерата на съпруга й, който управляваше югозападния град Чунцин и бе смятан за един от бъдещите ръководители на комунистическата партия.

Прислужникът на семейството, който също бе подсъдим по делото за убийството на британеца, получи 9 години затвор.

Решението на съда бе деликатно от политическа гледна точка. Китайските лидери може би са решили да изберат продължително лишаване от свобода вместо смъртно наказание, опасявайки се, че по-суровото наказание може да породи недоволство или да превърне Гу в изкупителна жертва за провиненията на съпруга й, предаде Асошиейтед прес.

Бо Силай бе отстранен от поста си заради нарушения, които останаха неуточнени за широката публика, посочва БТА.

Арестът на Гу и отстраняването на съпруга й предизвикаха най-големите политически сътресения в Китай от кървавото потушаване на продемократичните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г. Официалната китайска осведомителна агенция Синхуа описа Гу като депресирана жена, която е пиела лекарства. Решила да убие британеца, след като той заплашил безопасността на сина й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай