Разсекретиха първото излизане в космоса

Роскосмос реши да ги публикува на сайта си

Разсекретиха първото излизане в космоса | StandartNews.com

Роскосмос публикува на сайта си разсекретени документи, описващи реализирането на програмата за първото излизане на човек в открития космос, предаде ТАСС.

Преди 55 години, на 18 март 1965 г. за пръв път в света съветският летец-космонавт Алексей Леонов излезе от космическия кораб "Восход-2" в открития космос. В специален скафандър с автономна система той се отдалечи на пет метра от кораба, проведе серия изследвания и наблюдения и се върна благополучно на борда.

Леонов прекарва в откритото пространство 12 минути и 9 секунди. През цялото време командирът на космическия кораб пилотът-космонавтът Павел Беляев контролира действията му и е готов във всеки момент да му притече на помощ.

Сред разсекретените документи е и стенограма от следполетните доклади на командира на кораба "Восход-2" Павел Беляев и на космонавта Алексей Леонов, както и множество аудио и фотоматериали.

Алексей Леонов почина на 11 октомври 2019 г. на 85 г.

Той е част от първата група космонавти и като такъв се познава лично и е добър приятел с първия човек в космоса - Юрий Гагарин. През 1967 годинае подготвян за полет към Луната, който обаче пропада поради неуспехи със свръх-тежката ракета Н-1

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай