Показаха носителите на Нобел за физика

Вчера започна седмицата на Нобеловите награди

Показаха носителите на Нобел за физика | StandartNews.com

Награда за физика на името на Алфред Нобел за 2020 г. получават Роджър Пенроуз, Райнхард Гензел и Андреа Гез, съобщиха от Кралската шведска академия на науките.

Наградата е присъдена за откритието, че образуването на черни дупки се явява надеждна прогноза за общата теория на относителността, а също така за откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на Млечния път.

Миналата година престижната награда получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс, швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в областта на астрономията и астрофизиката. Пийбълс е удостоен с престижната награда за "теоретични открития във физическата космология", а другите двама учени - "за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда". Те са разкрили тайни на Вселената, включително разбирането ни за мястото на Земята във Вселената.

Повече от 200 души при 113 награждавания са получили Нобеловата награда за физика между 1901 и 2019 година. 47 пъти наградата е присъдена само на един лауреат. Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. 55 години е средната възраст на нобеловите лауреати по физика. Три жени са печелили Нобеловата награда за физика.

Вчера започна седмицата на Нобеловите награди. Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе връчена на Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс за "откриването на вируса на хепатит C".

Нобеловите награди за химия, литература, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Носителят на Нобеловата награда получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). Миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай