Подозрения за птичи грип в Пекин

Подозрения за птичи грип в Пекин | StandartNews.com

Пекин. Седемгодишно дете е с подозрения за птичи грип в китайската столица Пекин. Това е първи случай на заразяване извън Източен Китай, където за месец от инфекцията починаха 11 души, а заразените са 44 души.

Болното седемгодишно дете е в стабилно състояние и се намира в болница. Двама души, които са били в близък контакт с детето, засега не показват признаци, че са прихванали болестта.

В столицата беше открит извънреден щаб за справяне с вируса. Властите наредиха да се закрият всички пазари, където се продават живи птици. Забраняват се полетите на гълъби от частни гълъбарници, осъществява се постоянен мониторинг на състоянието на прелетните птици и птиците в зоопарковете, както и проверки на здравето на децата в училищата и детските градини.

На извънредна пресконференция обаче Световната здравна организация обяви, че още няма категорични данни, дали наистина става въпрос за вирусът на птичи грип H7N9. „Засега не знаем източника на инфекцията, освен това нямаме доказателства, че тя се предава от човек на човек", заяви представителят на СЗО в Китай Майкъл О'Лиъри.

Опасенията у специалистите относно предаването на вируса от човек на човек възникнаха, след като при двама синове на починал мъж в Шанхай беше открито респираторно заболяване. Впоследствие един от тях почина, въпреки това властите в Китай не потвърдиха, че братята са се заразили с птичи грип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай