Под 30% гласуват за президент в Македония

Балотажът е на 5 май

Под 30% гласуват за президент в Македония | StandartNews.com

Трима професори са кандидатите за държавен глава

В следобедните часове на изборите за президент в Северна Македония избирателната активност е била 28.9 %, съобщава македонската Държавна избирателна комисия.

Активността е малко по-висока от тази на референдума за промяната на името, но и по-ниска от избирателната активност на предишните президентски избори през 2009 и 2014 г. По-активно е гласуването в районите с албанско население, докато македонците гласуват по-слабо в сравнение с предишните избори, показва статистиката.

Това са първите избори, след като съседката ни промени името си, а интригата е голяма, защото в тези избори Северна Македония гласува не само за президент, но и за политиката на управляващите, която отвори страната за ЕС и НАТО, но с цената на промяната на името на държавата.

Трима професори са в битка за президентсткото място - Стево Пендаровски - издигнат от управляващата СДСМ и коалиционния ѝ партньор – албанската партия с лидер Али Ахмети, Гордана Силяновска - издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, и Блерим Река - издигнат от опозиционните албански партии.

По всичко личи, че днес няма да има избран президент, тъй като за да стане това, за един от кандидатите трябва да са гласували повече от половината от хората в избирателните списъци.

Държавната избирателна комисия в Северна Македония очаква да обяви резултатите от гласуването доста по-рано от обикновено, защото ще получава данните най-напред по електронен път чрез мобилно приложение. Балотажът ще бъде на 5 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай