Почина първият европеец, заразен с ебола

Почина първият европеец, заразен с ебола | StandartNews.com

Мадрид. Испанският свещеник Мигел пахарес, първият европеец, заразен с щам на вируса ебола, е починал в болница в Мадрид, заяви говорител на здравните власти на града във вторник, предаде Ройтерс.

Над 1000 са загинали от вируса в Западна Африка до момента.

Отец Пахарес от ордена Сан Хуан де Диос беше репатриран заедно с монахинята Хулиана Боноха от Либерия на 7 август; изследванията на монахинята дадоха отрицателен резултат.

В началото на седмицата испанското министерство на здравеопазването съобщи, че е позволило по изключение на отец Мигел Пахарес да бъде приложено лечение с експерименталното лекарство ZMapp, с което вече бяха лекувани двамата американци, заразени с eбола в Либерия.

Още 52-ма души са починали от опасното заболяване, за което все още няма ваксина, през трите дни до 9 август в три западноафрикански държави - 29 в Либерия, 17 в Сиера Леоне и 6 в Гвинея. С това общият брой на жертвите на епидемията в региона е достигнал 1013. Регистрираните случаи на заразени хора са общо 1848.

Най-много хора са починали до момента от Ебола в Гвинея, където епидемията започна през декември миналата година - 373, посочва ИТАР-ТАСС. В съседните Либерия и Сиера Леоне болестта е отнела съответно 323 и 315 живота. Броят на починалите в най-многолюдната страна в Африка, Нигерия, остава непроменен - двама.

Междувременно, експертният комитет по въпросите на медицинската етика на Световната здравна организация (СЗО) одобри използването на лечения, които не са преминали клинични изследвания, в борбата с вируса на хеморагичната треска ебола, предаде АФП.

"Предвид обстоятелствата на епидемията и при спазването на някои условия, комитетът стигна до консенсус, че е етично непризнати лечения, чиято ефикасност и вторични ефекти още не са известни, да се предлагат като потенциални или превантивни методи", се казва в изявление на СЗО.

Комитетът определи като необходими условия при използването на тези непризнати лечения „абсолютна прозрачност на курса на лечение, информирано съгласие, свобода на избора, поверителност, уважение на болните, съхраняване на достойнството и участие на местните общности".

Експертите се позовават на „моралното задължение да се събират и споделят данните за безопасността и ефикасността на тези интервенции", които трябва да са предмет на постоянно оценяване за употребата им в бъдеще.

По-рано днес президентът на САЩ Барак Обама и Управлението за храни и лекарства към неговата администрация одобриха молба на Либерия да ѝ изпратят мостри от експериментално лекарство срещу вируса, предаде Ройтерс.

Лекарството ще бъде доставено още тази седмица и ще бъдат използвано за лекуване на доктори, заразени от вируса.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан също е разрешила доставянето на дози от експерименталното лекарство на Либерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай