Почина бившият шеф на „Фукушима"

Почина бившият шеф на „Фукушима" | StandartNews.com

Почина бившият директор на авариралата преди две години японска атомна централа „Фукушима" Масао Йошида. Той ръководеше дейностите по овладяване на бедствието при изтичането на радиоактивни вещества от централата след земетресението и вълните цунами през март 2011 г. Йошида почина на 58 години от рак на хранопровода (езофагеален карцином). От оператора на централата ТЕПКО обаче твърдят, че заболяването му няма общо с ядрената авария.

Ядреният физик Масао Йошида беше директор на „Фукушима" по време на аварията, при която след земетресение и цунами изключи охладителната система на реакторите и те започнаха да се разтопяват. Той остана в централата заедно с малък екип колеги, които се опитваха да овладеят ситуацията. Йошида отказа да изпълни правителственото нареждане да спре с изпомпването на морска вода върху реакторите и да се евакуира. Впоследствие това се оказа жизнено важно, за да не се влоши ситуацията.

Инженерът обаче беше обвиняван, че като служител на ТЕПКО по-рано не е предвидил по-добра защита на „Фукушима" от цунами. Заради болестта си Йошида се оттегли от поста на директор на атомната централа.

От ТЕПКО изразиха съболезнования, но според тях ракът не е следствие на излагането на радиация, защото в такъв случай развитието му щеше да отнеме между 5 и десет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай