Почина авторът на "Форест Гъмп"

Уинстън Грум си отиде на 77 години

Почина авторът на "Форест Гъмп" | StandartNews.com

Уинстън Грум, авторът на романа "Форест Гъмп", по който е заснет едноименният филм, почина на 77 години в дома си във Феърхоуп, Алабама, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Журналистът и писател от времето на войната във Виетнам Грум има 16 книги. Неговият бестселър "Форест Гъмп", а след това и филмът, с участието на Том Ханкс, се превърнаха в емблематични експозиции на американската психика и история.

Новината за кончината му разпространи кметът на града Карин Уилсън, без за дава подробности.

Уинстън Франсис Грум-младши е роден на 23 март 1943 г. във Вашингтон, в семейството на адвоката Уинстън Франсис и Рут Грум. Израства в Мобайл, Алабама като учи в американското военно училище.

Завършва през 1965 г. Университета на Алабама с бакалавърска степен по изкуства и английска филология. Първоначално желае да стане адвокат като баща си, но в колежа, докато е литературен редактор, избира да бъде писател.

Успехът му  идва с романа "Когато лятото умре" от 1980 г. За него писателят получава награда на южноамериканската библиотечна асоциация. През 1986 г. романът е екранизиран в едноименния телевизионен филм с участието на Скот Глен, Джейми Лий Къртис и Бет Дейвис.

Уинстън Грум се базира на собствените си преживявания от Виетнам и за създаването на най-популярната си творба "Форест Гъмп", публикувана през 1986 г.

Създаденият по него филм от режисьора Робърт Земекис през 1994 г. се счита за културен феномен и печели шест награди "Оскар", включително за най-добър филм и най-добър актьор за Том Ханкс. По това време филмът оглавява световния бокс-офис с печалба над 683 милиона долара (527 милиона паунда).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай