Побъркан руски националист начерта бъдещето на България

Нямали смя място при запада

Побъркан руски националист начерта бъдещето на България | StandartNews.com

Социологът, който оформя идеологията на Путин Александър Дугин, посочи къде ще се намира България.

Идеологията на Руската федерация на Путин се гради на основите на останките от комунизма, царизма и православието.

Според него ние българите не сме и не трябва да сме част от Европейската-континентална цивилизация, а от Руския свят - Руска (православно-евразийска) цивилизация.

Ето какво пише той в превод на проруското издание Поглед.Инфо:

"Вероятно малко хора обърнаха сериозно внимание на факта, че Четвъртата политическа теория, към която се придържам, обръща най-сериозно внимание на критиката на национализма. Най-поразителна е критиката на либерализма и отхвърлянето на марксистката догма. Но също толкова необходимо и фундаментално е радикалното отхвърляне не само на национализма, но дори и на нацията.

Четвъртата политическа теория се основава на фундаменталната идея за множество цивилизации и култури, тоест идеята за многополюсен свят - като история, сегашно състояние на нещата и проект за бъдещето. Това означава, че западната цивилизация и по-специално съвременната западна цивилизация, която се е развила в Ново време, е само един от вариантите на цивилизацията и извън нейните граници са съществували, и най-важното, трябва и ще съществуват други цивилизации, основани на първоначалните принципи на други цивилизации.

Тези незападни цивилизации са:

· Руска (православно-евразийска) цивилизация (с нея започваме, защото това сме ние) (б.ред. в това число влизат всички православни народи без Гърция);

· Китайска (доста унифицирана и днес политически формализирана);

· Индийска (все още не действа като независим полюс);

· Латиноамериканска (в процес на раждане);

· Африканска (потенциална и представена от проекта за панафриканизъм).

Освен това в самата западна цивилизация могат да се разграничат два сектора:

· Англосаксонски (САЩ, Англия, Австралия, Канада)

· Европейско-континентален (предимно френско-германски).

В същото време западната цивилизация се представя като уникална и универсална, приравнявайки своите ценности и нагласи с тези на цялото човечество. Това е дълбок западен расизъм (етноцентризъм), който е в основата на класическия колониализъм и остава такъв – но само малко по-завоалиран – в проектите на глобализма.

На ниво геополитика и геостратегия западният расизъм се изразява в еднополюсен модел – Западът (САЩ и НАТО) контролират цялото човечество на базата на пълноспектърно господство (военно, икономическо, дипломатическо, информационно  и културно господство).

Всяка страна и всеки човек може да се съгласи с претенцията на Запада за универсализъм (тоест еднополярност) или може да го отхвърли. Изборът на еднополярност или многополярност не е даденост – той винаги е отворен.

Всеки руснак, китаец, мюсюлманин, индус, африканец или латиноамериканец може да признае хегемонията на Запада или може да й каже категорично „не“, кълнейки се в собствената си цивилизационна идентичност. Така че всичко зависи от позицията, която заемаме.

Тъй като войната (не с Украйна, а със Запада) вече е в ход, следователно точно сега е моментът, в който трябва да се противопоставим на Запада с нашите цивилизационни структури – теории, идеи, парадигми, учения, ценности, принципи. И западните ценности трябва поне да бъдат релативизирани или напълно изхвърлени. Да релативизираш означава да кажеш: „харесва ти, добре,, но е твое и само твое, а не универсално“. За да се изхвърли, всичко е ясно. Но в замяна във всички случаи е необходимо да одобрите нещо свое, оригинално и пълно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай