По-ниски такси за банкови преводи от 15 декември

Общият ефект в рамките на ЕС за гражданите извън еврозоната ще бъде близо 1 мрлд. евро

По-ниски такси за банкови преводи от 15 декември | StandartNews.com

"Таксите за банкови транзакции ще бъдат десетократно по-ниски от 15 декември 2019 година. Моят екип ще работи за подпомагането на развитието на бизнеса и инвестициите в по-иновативни проекти", обеща пред Novini.bg евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Тогава в сила влиза нова регулация за банковите такси. Според документа, приет окончателно от Съвета на ЕС днес, всички вътрешни презгранични плащания в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута. Така след 15 декември презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева.

В момента таксата за вътрешни преводи у нас е 3 лв.Преводите в евро се таксуват от 15 до 24 евро за транзакция и са най- скъпи от държавите, които не използват еврото като парична единица.

Общият ефект в рамките на ЕС за гражданите извън еврозоната ще бъде близо 1 мрлд. евро. Новият регламент ще засегне и българските студенти в чужбина. "Нека да не помагаме само на нашите деца, а и на другите. Нека насърчаваме и учителите, които имат по-различен план. Младите са деца на технологиите и ние трябва да се променяме", каза още тя.

Всеки млад работещ човек подпомага икономиката, а не обратно, подчерта евродепутатът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай